Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Cars 19 maart 2018

Dit gaat de komst van de zelfrijdende auto teweegbrengen

Hoewel de meningen verdeeld zijn over wanneer zelfrijdende auto’s precies de wegen zullen overnemen, lijkt iedereen het er wel over eens te zijn dat het ooit wel zal gaan gebeuren.

In een recent rapport bekijkt The Economist naar hoe deze ontwikkeling de wereld zal gaan veranderen. Er wordt onder andere gekeken naar hoe het autobezitters zal beïnvloeden en wat de gevolgen zijn voor onze steden.

Geen eigen auto’s meer

In het rapport komt naar voren, wat anderen ook al voorspelden. Namelijk dat met de komst van de zelfrijdende auto’s veel mensen zelf helemaal geen auto meer zullen hebben, omdat het makkelijker en goedkoper zou zijn om gewoon een zelfrijdende taxi te gebruiken.

Volgens cijfers van de investeringsbank UBS zou het op het moment zo’n 1,26 euro per km kosten om met een Uber-achtige service rond te rijden, tegenover zo’n 60 cent per km als je in je eigen auto rondrijdt.

Robottaxi

Autonome taxi goedkoper dan zelf rijden

Elektrische auto’s zouden goedkoper zijn om draaiend te houden, aangezien er geen benzine of diesel meer nodig is, en zouden ervoor zorgen dat een Uber-dienst nog maar 35 cent per km kost. Uiteraard zouden de kosten ook lager worden wanneer je zelf een elektrische auto hebt.

Maar aangezien autonome auto’s in het begin nog behoorlijk duur zullen zijn, zouden mensen eerder geneigd zijn om autonome taxi’s te gebruiken. Daarnaast heb je met een taxi ook als voordeel dat je gewoon kunt drinken, nog door kunt werken in de auto en geen parkeerplaats meer nodig hebt met de bijbehorende kosten.

zelfrijdende auto wenken

Met zelfrijdende auto meer ruimte voor woningen

Het feit dat er een stuk minder parkeerplaatsen nodig zullen zijn, zal ook gevolgen hebben voor hoe steden worden gebouwd en getransformeerd zullen worden.

In principe zouden er geen parkeerplekken meer nodig zijn binnen de stad, aangezien je of geen auto meer hebt of je auto vanuit een parkeerplek buiten de stad zou kunnen oproepen. De ruimte die nu door parkeerplekken en parkeergarages wordt opgeslokt, zou gebruikt kunnen worden voor woningen.

Dat zou er weer voor zorgen dat de steden wat meer opgepakt worden. Volgens Joel Kotkin van de Chapman University is het grootste nadeel van het wonen in de stad, de grote hoeveelheid ruimte die wordt gereserveerd voor auto’s. Hij zal in ieder geval blij zijn met de komst van de robottaxi’s. Het is wel de vraag wat er gaat gebeuren met fietsers in het verkeer. Wie weet dat er ook zelfrijdende fietsen in opkomst zijn.

parkeerplaats

We zullen wel zien waneeer dit allemaal zover is. In de tussentijd lijkt rijden wel steeds leuker te gaan worden. Verschillende automakers zijn al bezig met hun concepten voor hun zelfrijdende auto’s en het ziet ernaar uit dat we in de toekomst allemaal lekker gaan loungen onderweg, aangezien niemand meer op de weg hoeft te letten.

General Motors wil volgend volgend jaar al komen met auto’s zonder stuur en pedalen.

BGR

Reageer op artikel:
Dit gaat de komst van de zelfrijdende auto teweegbrengen
Sluiten