De revolutie van de zelfrijdende auto samengevat in 1 pakkend filmpje

Wat zou jij doen als je opeens een auto zonder mensen ziet rondrijden? Nog niet heel lang geleden was dat eerder materiaal voor een nachtmerrie dan voor de realiteit van alledag. De reactie van de drie jongens in het filmpje laat zien hoe groot de verandering van zelfrijdende auto’s is.

De auto die uit zichzelf over straat gaat, is van Waymo. Misschien doet die naam niet direct een belletje klinken. Toch is het een dochterbedrijf van iets dat we heel goed kennen: Google. De Amerikaanse techgigant is met Waymo bezig om zelfrijdende auto’s commercieel inzetbaar te maken. Zo rijden er al een aantal van rond in de Amerikaanse stad Phoenix. Daar zagen de jongens immers ook de bijzondere wagen. Dat Google bij die stad pas het aantal zelfrijdende auto’s vergroot heeft, verklaart dat er meer van dit soort uitbundige filmpjes kunnen opduiken. Het enthousiasme van de jongens is typisch: het laat zien hoe zelfrijdende auto’s de kijk van de mens rond transportatie gaat veranderen.

We willen meer dan mogelijk is

Toch lijkt de hype rond auto van de toekomst achter het stuur al een tijdje achter de rug te zijn. Zorgen rond de veiligheid van zelfrijdende auto’s spelen daarin een belangrijke rol. Zelfs binnen bedrijven worden deadlines niet gehaald omdat de technologie er nog niet klaar voor is. Cruise is daarvan een kenmerkend voorbeeld. Het bedrijf wil zelfrijdende taxi’s op de markt brengen in San Francisco, maar heeft te maken met vertraging na vertraging. Hoewel enkele bedrijven zelfrijdende auto’s al gebruiken voor commerciële doeleinden, maken ze nog maar een miniem deel uit van het totaal aantal auto’s in de VS.

De auto van de toekomst

De Amerikaanse overheid beschrijft zelfrijdende auto’s daarom als toekomstmuziek. “Verschillende technologische problemen moeten opgelost worden voordat zulke voertuigen verkocht zullen worden in de VS.”

Toch drukt dat het enthouasisme van veel mensen rond zelfrijdende auto’s niet. Gavin Vandine, de maker van de video, blijkt zelf vakken op de universiteit over zelfrijdende auto’s gevolgd te hebben met zijn bijrijders. “We hebben erover geleerd, erover gesproken, en nu zien we er opeens een in het echt. Heel erg gaaf,” aldus de opgewekte Gavin.

Reageer op artikel:
De revolutie van de zelfrijdende auto samengevat in 1 pakkend filmpje
Sluiten