Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Cars 24 jan 2018

Wagenziek in een zelfrijdende auto? De oplossing is gevonden

Zelfrijdende auto’s waren een tiental jaren geleden nog een heel futuristisch concept. Tegenwoordig is het iets van de nabije toekomst. Tenminste, als het aan bepaalde autofabrikanten ligt wel. Er zitten verschillende voordelen aan zelfrijdende auto’s, zoals een verbeterde verkeersveiligheid, het gemak, en een verminderd brandstofverbruik. Er kleven ook nadelen aan deze auto’s. Een nadeel dat echter vaak over het hoofd wordt gezien is de grote kans op wagenziekte.

Zelfrijdende auto is misselijkmakend

Wanneer men het over zelfrijdende auto’s heeft dan wordt vaak ook productiviteitswinst als voordeel benoemd. Het is echter leuk en aardig dat je in een zelfrijdende auto een boek kunt lezen, of je sollicitatiegesprek kunt voorbereiden, maar als je gevoelig bent voor wagenziekte dan heb je hier niet zo veel aan. Als het probleem van wagenziekte niet wordt opgelost, dan is er waarschijnlijk ook geen sprake van een verhoogde productiviteit maar eerder een verhoogde maaginhoud. En dat is niet wat je wilt.

zelfrijdende auto

Aan de University of Michigan hebben ze hier wat voor bedacht. Onderzoekers van de universiteit hebben patent aangevraagd op een systeem waarbij een bril of een hoofdtelefoon kan worden gebruikt om wagenziekte tegen te gaan. Het systeem zorgt er voor dat er geen je gevoel van beweging, en wat je ziet, niet van elkaar zijn losgekoppeld.

Een lichtshow

Om er voor te zorgen dat je gevoel van beweging is gekoppeld aan je zicht, terwijl je je ogen niet op de weg hebt gericht, bootst een set van lichten de bewegingen die de auto maakt na in je gezichtsveld. Hierdoor krijgt je lichaam een referentiekader over de bewegingen die de auto maakt, terwijl je rustig je smartphone of boek kunt checken.

zelfrijdende auto

De technologie kan worden toegepast op een speciale bril, of een hoofdtelefoon, maar hij kan ook worden ge├»ntegreerd in de auto zelf. Dit laatste lijkt ons handiger, aangezien je er niet op zit te wachten met een soort Google Glass op in de auto te moeten zitten. Zelfrijdende auto’s zijn op zichzelf al futuristisch genoeg. Al is de ondergetekende altijd zo wagenziek, dat ze zelf nog een integraalhelm met deze technologie zou dragen als dat de misselijkheid zou tegengaan. De onderzoekers zijn er nog niet zeker van dat hun technologie ook daadwerkelijk ergens wordt ge├»mplementeerd. Geen paniek voor de wagenzieken onder ons: je kunt altijd nog een ritje maken met de zelfrijdende trein, die er waarschijnlijk eerder is dan deze auto’s.

Reageer op artikel:
Wagenziek in een zelfrijdende auto? De oplossing is gevonden
Sluiten