Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Cars 1 sep 2017

Smart’s zelfrijdende conceptauto lijkt op een robotje en is één en al display

We hebben de afgelopen tijd en boel concepten voorbij zien komen voor zelfrijdende auto’s. De meeste automakers gaan voor een no-nonsense uiterlijk, waar de kracht en innovatie vanaf straalt. Smart gaat echter de andere kant op en heeft een zelfrijdende conceptauto bedacht die eruit ziet als een schattig robotje, dat zo het beste vriendje van BB-8 had kunnen zijn.

Smart vision EQ fortwo

Het autootje gaat onder de naam Smart vision EQ fortwo en past wat het uiterlijk betreft tussen de andere Smarts als futuristisch broertje. De deuren bestaan uit grote ronden doorzichtige panelen, welke je doen denken aan twee grote Bambi ogen. Dit geeft de auto een wat meer menselijk karakter. Aan de voorkant is de auto voorzien van een display, dat je zelfs ook nog kan begroeten.

Smart vision EQ fortwo

Zelfrijdende Smart bedoeld voor carsharing

De bedoeling van de conceptauto is voornamelijk om ingezet te worden als zelfrijdende carsharing auto. Smart valt namelijk onder het bedrijf Daimler, dat toevallig ook de eigenaar is van de car2go service. Hierbij staan er op bepaalde plekken huurauto’s, welke je via de car2go app kunt huren. In de app zie je waar in de buurt beschikbare auto’s zijn en kun je meteen reserveren. Wereldwijd gebruiken zo’n 2,6 miljoen mensen de auto’s en Daimler ziet de vision EQ fortwo als een waardevolle toevoeging aan de service.

Smart vision EQ fortwo zelfrijdende auto

Zelf voorspellen waar de service nodig is

De robot autootjes zouden bijvoorbeeld op basis van verzamelde data uit het verleden of voorspellingsanalyses, zelf kunnen rijden naar waar het systeem verwacht dat er vraag zal zijn naar een huurauto. Op deze manier wordt de service meer een on-demand systeem, waarbij je reserveert en de auto naar je toekomt.

Smart vision EQ fortwo

Displays aan alle kanten

Daarnaast heeft de auto aan de voor- en achterkant LED panelen en een kan op de glazen deuren geprojecteerd worden. Op deze schermen zou handige informatie weergegeven kunnen worden over de beschikbaarheid van de auto. Wanneer je de auto hebt gereserveerd, zou bijvoorbeeld ook je naam op een scherm kunnen verschijnen als begroeting en bevestiging dat je inderdaad die auto mag meenemen. Daarnaast zou het voorste display gebruikt kunnen worden om te interacteren met andere auto’s en voetgangers.

De glazen deuren zijn niet alleen aan de buitenkant een display, maar kunnen ook aan de binnenkant informatie voor de passagiers weergeven. Hier zou bijvoorbeeld informatie op kunnen staan over hoe lang de rit nog duurt of over het weer en zelfs mogelijk reclames.

Smart vision EQ fortwo

Zelfrijdende taxi’s zijn de toekomst

Al met al lijkt de auto perfect te passen in de setting van een huurservice, maar het zou ook geweldig zijn om zelf zo’n autonome Smart voor de deur te hebben staan. Met het inzetten van de auto’s als een soort taxi volgt Daimler het pad dat industrie analisten uit hebben gestippeld voor de toekomst van de zelfrijdende auto. Binnen tien jaar zouden we namelijk massaal gebruik maken van zelfrijdende taxi’s, omdat deze handiger en vooral goedkoper zouden zijn dan zelf rijden.

Reageer op artikel:
Smart’s zelfrijdende conceptauto lijkt op een robotje en is één en al display
Sluiten