Zelfvernietigende chatberichten? WhatsApp is er mee bezig!

WhatsApp is een nieuwe functie aan het ontwikkelen waarbij chatberichten voorzien worden van een optie tot zelfvernietiging. Hiermee is het mogelijk om een timer toe te voegen aan bepaalde berichten, die vervolgens verwijderd worden wanneer de teller op nul staat.

WABetaInfo heeft als eerste melding gemaakt van deze feature. Volgens de website dook de functie voor het eerst op in versie 2.19.275 van de Android versie van WhatsApp. Het gaat om een beta-variant van de applicatie waarbij, gek genoeg, nog niet iedere gebruiker toegang heeft tot de nieuwe functie.

Veiliger gevoelige informatie delen op WhatsApp

Met de komst van de zelfvernietigings functie komt ook een extra stukje veiligheid kijken. Zoals gezegd voeg je een timer toe aan bepaalde berichten en zullen deze berichten verdwijnen wanneer de teller op nul staat. Dit zou handig kunnen zijn voor gevoelige informatie, waarvan jij niet wil dat ze eeuwig in een gesprek blijven staan. Denk hierbij aan het wachtwoord van je Netflix-account of je e-mail. Het is een functie die we eerder al zagen bij tegenhanger Telegram. Daar was het mogelijk om zelfvernietigende berichten te sturen door gebruik te maken van de Secret Chat functie van de applicatie. Google voegde afgelopen jaar, in hun mail-app Gmail, ook een soortgelijke functie toe.

WhatsApp lijkt het wat dat betreft iets simpeler aan te pakken. Volgens de informatie geeft WhatsApp je de mogelijkheid om de timer op 5 seconden of een uur te zetten. Er is wat dat betreft nog geen middenweg geïmplementeerd. Daarbij zal de functie, wanneer deze het daglicht vind, alleen beschikbaar zijn in groepsgesprekken en dus nog niet te gebruiken zijn in privégesprekken.

WhatsApp chatberichten
WhatsApp logo (Afbeelding: Ritchie B. Tongo/EPA)

Applicatie nog steeds in ontwikkeling

WABetaInfo maakt wel duidelijk in hun bericht dat de applicatie nog volop in ontwikkeling is. De “disappearing messages” functie, zoals deze benoemd wordt in het verslag, wordt op dit moment nog getest. Het zou dus zomaar kunnen betekenen dat de manier waarop de functie gebruikt wordt nog sterk gaat veranderen de komende tijd.

Er zijn op dit moment nog geen details te vinden over de lancering van de functie. We weten daarbij dus ook nog niet of deze ook voor iedere gebruiker beschikbaar wordt en welke mogelijkheden ermee gepaard gaan. Wat we wel weten is dat een extra stukje veiligheid nooit verkeerd is.

Reageer op artikel:
Zelfvernietigende chatberichten? WhatsApp is er mee bezig!
Sluiten