Zendmasten slopen om 5G? Niet als het aan Twitter ligt

Als je via Twitter mensen wil oproepen om mee te helpen aan het slopen van zendmasten, dan verwijdert het medium je tweet. Dat is een verandering die het sociale medium onlangs doorgevoerd heeft aan de richtlijnen voor het gebruik van het populaire platform.

Het is niet vreemd dat Twitter deze verandering doorvoert. In verschillende landen worden er de afgelopen weken zendmasten in brand gestoken uit angst voor 5G. Dat is ook hier in Nederland gebeurt. Minister Grapperhaus heeft gezegd dat dit levensgevaarlijk is en dat wanneer er minder goed bereik is, dit levens kan kosten. Het is dus onderdeel van de vitale infrastructuur van onze samenleving en Twitter deelt die mening. Wil je zo’s slooppartij dus organiseren via de microblogwebsite, houd er dan rekening mee dat je tweets verdwijnen. En oh ja: als je dat wilt doen ben je een ongelofelijke eikel. Maar dat spreekt voor zich.

5G Nederland telecom
Geen 5G (Afbeelding: Remko de Waal / EPA)

Twitter verwijdert berichten over zendmasten slopen

Voordat je tweet verwijderd wordt, kijkt Twitter wel eerst of het gaat om het verspreiden van claims die niet geverifieerd zijn. Het moet dan gaan om claims die mensen zo ver krijgen actie te ondernemen en zich dus inderdaad schuldig maken aan het in de fik steken van zendmasten (of die op andere wijze schade toebrengen). Daarnaast kan je tweet verwijderd worden wanneer ze kunnen leiden tot paniek, sociale onrust en grootschalige wanorde. Voldoen je tweets hieraan, dan zakt de tweetteller van zelf op je profiel.

Twitter let overigens niet alleen op het vernielen van zendmasten. Dat is slechts een (belangrijk) voorbeeld. Ook worden berichten verwijderd wanneer ze mensen bijvoorbeeld aanzetten tot hamsteren in de supermarkten, omdat het eten en drinken op zou raken. Wat Twitter betreft is er dus weinig tot geen ruimte voor complottheorieën die onjuist zijn en grote gevolgen voor de maatschappij als geheel kunnen hebben. Ook YouTube besloot onlangs zijn gewicht in de strijd te gooien en meer te doen tegen video’s die nepnieuws en paniek verspreiden.

Twitter

Reageer op artikel:
Zendmasten slopen om 5G? Niet als het aan Twitter ligt
Sluiten