Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Cars 29 dec 2017

Is dit het swipende autostuur van de toekomst?

Op het moment draaien we aan een stuur te manoeuvreren in de auto en in de toekomst zouden voertuigen helemaal zelf van A naar B weten te komen. Om de overstap naar autonoom rijden wat makkelijker en intuïtiever te maken heeft het bedrijf ZF en wel heel bijzonder stuur gemaakt. In plaats van eraan te draaien, bestuur je hem door gebaren te maken op het bijbehorende display in het midden.

Swipen in de auto

Touchscreens zijn tegenwoordig de manier om met een iets te communiceren, dus waarom ook niet om een auto te besturen. Aangezien we de hele dag toch al bezig zijn met swipen op smartphones, is het idee misschien niet eens zo gek. Hoewel auto’s op een gegeven moment zelf zullen rijden, zullen bestuurders in het begin ook zelf nog kunnen bijsturen en ingrijpen. Hiervoor is het speciale stuur van ZF bedoeld en het display zou meteen ook gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld een bestemming in te voeren of om het klimaat in de auto te beheren.

ZF stuur met display

Probleempje met airbag

Een klein probleempje is echter, dat auto’s op de plek van het display meestal een airbag hebben zitten. Als je met het nieuwe stuur een ongeluk zou maken heb je en geen airbag meer en je hoofd knalt misschien wel tegen het display met alle gevolgen van dien. ZF is hier echter op voorbereid en heeft een manier gevonden om de airbag in de achterste rand van het stuur te verstoppen. Bij een botsing komt de airbag over het display te liggen, waardoor je geen glas in je hoofd krijgt.

ZF stuur

ZF stuur bekijken tijdens CES

Of het display-stuur ook daadwerkelijk geïmplementeerd zal worden weten we niet, maar op zich is het niet al te ver gezocht. Begin januari zal ZF het stuur presenteren tijdens CES 2018 in Las Vegas. Dus als je het van dichtbij wilt bekijken is het tijd om je te registeren voor het evenement.

Dat autonome auto’s op komst zijn, lijkt zo goed als zeker. Veel zelfrijdende auto’s worden echter alleen getest op vlakke wegen en onder ideale weersomstandigheden. Deze robuuste autonome auto kan echter zelfs in een sneeuwstorm zelf rondrijden.

Digital Trends

Reageer op artikel:
Is dit het swipende autostuur van de toekomst?
Sluiten