Mark Hofman
Mark Hofman Films & Series 5 nov 2019

Ziggo hoeft gegevens illegaal downloaders niet af te staan aan Dutch Film Works

Provider Ziggo hoeft geen informatie te delen over gebruikers die The Hitman’s Bodyguard illegaal gedownload hebben, dit is vandaag besloten in de rechtbank. Dutch Film Works (distributeur van de film) eiste deze gegevens, omdat het downloaders aansprakelijk wilde stellen.

Uiteindelijk is het verzoek van Dutch Film Works vandaag afgewezen in het gerechtshof in Arhnem. Begin dit jaar probeerde de distributeur ook al achter de gegevens van de gebruikers te komen, maar ook toen verloor het bedrijf de rechtszaak.

Geen Adresgegevens van Ziggo-klanten naar DFW

Dutch Film Works wil achter Ziggo-klanten aan die de film The Hitman’s Bodyguard illegaal gedownload hebben. De distributeur zocht de gegevens van 377 mensen die tussen 21 december 2017 en 2 februari 2018 de film, vanaf IP-adressen van Ziggo, viat BitTorrent binnenhaalden. De provider wil deze gegevens niet geven en daarom zaten de twee partijen vandaag wederom in de rechtbank.

Volgens de rechter is het verzoek van Dutch Film Works te onduidelijk om de distributeur toegang te geven tot de gegevens. Zo is er op dit moment niet exact bekend wat het bedrijf met de gegevens wil gaan doen en dat roept zorgen op bij de rechters. Het bedrijf zou namelijk zomaar eens een schadevergoeding gaan eisen en dat is, volgens het gerechtshof, minder belangrijk dan de privacy van Ziggo-klanten.

Daarbij melden de rechters dat er weinig zekerheid is of de 377 personen ook daadwerkelijk de film hebben binnengehaald. Er bestaat namelijk een mogelijkheid dat niet alle klanten zelf de film illegaal hebben binnengehaald. Zo laten de rechters weten dat er een kans bestaat dat derden via de IP-adressen van de Ziggo-klanten aan de haal zijn gegaan met de film.

Lang verhaal kort: Dutch Film Works krijgt de gegevens van Ziggo-klanten dus wederom niet. In februari dit jaar werd een zelfde verzoek afgewezen, toen werd ook duidelijk gemaakt dat er een belangenafweging gemaakt moest worden. En ook toen viel dat niet in het voordeel van Dutch Films Works.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ziggo hoeft gegevens illegaal downloaders niet af te staan aan Dutch Film Works
Sluiten