Jan de Raab
Jan de Raab Tech 01/02/2019

Zilliqa: het minen van cryptocoins kan goedkoper

Een van de nadelen van het minen van munten als bitcoin en ethereum is het hoge energieverbruik. Door de toenemende hash-kracht die nodig is om een blok te minen, neemt ook het energieverbruik toe. De Zilliqa coin kan wellicht de oplossing zijn door een andere benadering te hanteren.

Zilliqa

Zilliqa is een cryptocurrency waarbij het mijnproces niet rechtstreeks is gebaseerd op het Bewijs van Werk of PoW. Aan het begin van de DS-epoch beginnen alle knooppunten met de PoW en vervolgens zullen de knooppunten deelnemen aan het pBFT-consensusprotocol. Dit protocol vereist de meerderheid van stemmen voor een blok dat moet worden vastgelegd en dat geldig is voor de blockchain. Het volgen van de PoW van een knooppunt zorgt ervoor dat het kan stemmen op de specifieke hoeveelheid van het blok waarin elk toegewezen blok een beloning oplevert. De methode van deze cryptocurrency contrasteert de mining-methode van Bitcoin waarbij de knooppunten PoW moeten leveren voor elk nieuw blok. De lagere frequentie van de PoW van de Zilliqa zal leiden tot een kleinere energie-verbruik.

Geschiedenis

De cryptocurrency van Zilliqa is het blockchain-platform van de volgende generatie cryptocoins. Kenmerkend is het gebruik van sharding-technologie. Dit werd voor het eerst aangekondigd op 30 september 2017, dat is gevestigd in Singapore.

Wat maakt het anders?

Het minen van cryptocoins wordt vaak als een grote kostenpost gezien, zoals in het geval van bitcoin en ethereum. Eeen van de redenen hiervoor is het mechanisme waarvan gebruik wordt gemaakt.

Hoewel het op PoW gebaseerde systeem betrouwbaar is in het handhaven van een consensus, is het niet energie-efficiënt. En dat is waar Zilliqa zijn waarde bewijst.

Praktische Byzantijnse fouttolerantie

Zilliqa heeft een alternatieve methode die gebruik maakt van de verdiensten van de PoW die gekoppeld is aan pBFT of praktische Byzantijnse fouttolerantie. De miners gebruiken PoW om hun identiteit vast te stellen op de blockchain van Zilliqa. Eenmaal vastgesteld, zullen de miners worden toegewezen aan een consensusgroep waarin meerdere ronden van de pBFT-consensus lopen. De tijd die de PoW nodig heeft is ongeveer 12 uur per maand in het geval van Zilliqa. Dat betekent dat de grafische kaarten alleen in een niet-actieve modus zullen werken, waar slechts minimale elektriciteit wordt verbruikt. Daarom zijn de geschatte kosten van elektriciteit bij het minen van Zilliqa ongeveer 2,80 dollar per maand, terwijl diezelfde kosten bij het minen van Ethereum naar schatting negen keer zo hoog zijn, wat ongeveer 26,25 dollar per maand is.

Dat betekent dat de mijnwerkers op Zilliqa minder energie zullen verbruiken, waarbij het proces van het minen van Zilliqa munten minder kostbaar in vergelijking met andere cryptocoins.

Wie staat achter ZIL Zilliqa?

Het Zilliqa-platform heeft een team waarin de afgelopen twee jaar veel vooruitgang is geboekt. Het team bestaat uit een groep met expertise op vele gebieden, zoals hoogwaardige engineering, gedistribueerde en netwerksystemen, cryptografie en cyberbeveiliging. Hoewel bijna alle delen van het team de afgelopen twee jaar al hebben gewerkt, werken sommige leden al meer dan zes jaar samen.

Het toekomstperspectief

Met de toenemende populariteit van cryptocoins komen ook de negatieve effecten steeds duidelijker naar voren. Zo neemt in veel gevallen de transactiesnelheid van de individuele netwerken af. Daarnaast is er vaak sprake van hoge transactiekosten en kost het minen erg veel energie. De methode van Zilliqa richt zich op het beheersen en beperken van de benodigde energie waardoor de totale kosten afnemen. De daarbij gebruikte consensusmethode garandeert een optimale veiligheid waardoor de rol van een munt als Zilliqa in de toekomst kan toenemen.

Reageer op artikel:
Zilliqa: het minen van cryptocoins kan goedkoper
Sluiten