Waarom je in de auto nooit de krant moet lezen; zo blijf jij gefocust in het verkeer

Autorijden is leuk, maar we staan niet altijd stil bij de risico’s die het verkeer met zich meebrengt. Zolang mensen op een fiets klimmen, of in de auto stappen zullen er ongevallen blijven gebeuren. Door bij de les te blijven maak je de kans wel zo klein mogelijk. Dit moet je zeker weten over afleiding in de auto.

Eten achter het stuur is een no-go

Als je de vertienvoudiging van de kans op een ongeluk al groot vond, dan schrik je je nu helemaal te pletter. Eten of drinken achter het stuur maakt de kans wel tachtig keer zo groot! Een loeihete plens gemorste koffie in je kruis garandeert zowat een botsing. Houd snacks, een flesje water of je zonnebril sowieso het liefst bij je in de buurt, zodat je ze niet hoeft te zoeken onder het rijden. En lees ook de krant niet achter het stuur zoals onze hoofdredacteur Rutger Houweling onlangs deed:

Video’s van ons zien? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal:

Je mobiele telefoon gebruiken? De boete is fors

Een belangrijke afleiding tijdens het rijden is je mobiele telefoon. Als je geen handsfreeset gebruikt, kun je hem dus het beste op stil zetten. De boete in Nederland voor bellen of sms’en achter het stuur bedraagt 230 euro. Da’s geen misselijk bedrag! Het verbod geldt trouwens niet als je stil-, of in de file staat. Je kunt dus wel even een berichtje sturen dat je wat later bent. In Zweden is bellen in de auto wel toegestaan. In dat land zijn ze van mening dat een verbod het aantal ongelukken niet vermindert.

Handsfree bellen mag in Nederland wel, maar is ook niet zonder risico. Een gesprek voeren vraagt hoe dan ook je aandacht, die je dan niet geheel op de weg kunt richten. Je ziet dus sneller dingen over het hoofd.

Muziek leidt je af

Uit Israëlisch onderzoek blijkt dat luide, opzwepende muziek in de auto de kans op een ongeval vergroot. Dat is een beetje een open deur, of niet? Als je over de snelweg blaast met bikkelharde industrial, dan trap je onbewust het gaspedaal ook iets sneller in dan normaal.

Uit het onderzoek bleek verder dat lichte muziek, die de chauffeur niet zelf uitkiest, een positief effect heeft. Een beetje jazz, softrock en popmuziek op de radio vermindert de kans op ellende. Nooit gedacht dat die crappy ‘Drive’-cd’s van Tell Sell nog ergens goed voor waren!

Rijd niet als je emotioneel bent

Als je geschrokken, boos of verdrietig achter het stuur zit wordt de kans op een ongeval wel tien keer zo groot. Beter wacht je een paar uur tot je gekalmeerd bent. Als je écht ergens heen moet, dan kan iemand anders misschien wel de auto besturen.

Rijd niet te gehaast

Het liefst rijd je natuurlijk in één keer naar je bestemming. Onderweg stoppen kost alleen maar tijd, waardoor je geneigd bent om geen pauze te nemen. Luister goed naar je lichaam, en neem af en toe een kwartiertje rust. Kun je meteen even plassen, want rondrijden met een volle blaas leidt je ook nog eens af.

Verkeersongelukken helemaal uitbannen lukt waarschijnlijk nooit… Waar mensen bezig zijn worden nu eenmaal foutjes gemaakt. Met deze tips maak je het risico op brokken zo klein mogelijk! Meer initiatieven voor veilig autorijden vind je hier. En wat dacht je van deze indringende video?

Reageer op artikel:
Waarom je in de auto nooit de krant moet lezen; zo blijf jij gefocust in het verkeer
Sluiten