Rutger Houweling
Rutger Houweling | LinkedIn 15 feb 2014

Zo eet je volgens de wetenschap een grote hamburger zonder te knoeien

Als je een hamburger eet valt altijd alles ertussen uit en als dat wonder boven wonder een keer niet gebeurt, houd je op het einde altijd een stuk brood zonder burger over. Super vervelend. Blijkbaar zijn wij niet de enigen die daar zo over denken. In Japan heeft het tv-programma Honma Dekka!? drie onderzoekers (experts in de stromingsleer, bouwkunde en tandheelkunde) uit laten zoeken hoe je het beste een grote hamburger vast kunt houden. Ze deden er ‘maar’ vier maanden over.

 
De onderzoekers maakten een 3D-scan van een hamburger om uit te zoeken hoe de ‘deeltjes’ met elkaar samenwerkten als deze op de standaard manier werden vastgehouden. Wat bleek? Die standaard manier, duimen onder en vingers boven, zorgde ervoor dat de inhoud van de burger tussen het broodje werd weggeduwd. Heel verrassend. De onderzoekers probeerden vervolgens verschillende manieren uit om je burger vast te houden en hebben er naar eigen zeggen één gevonden die knoeien verleden tijd maakt. Zoals je hieronder kunt zien moet je je duimen en pinken aan de onderkant en de rest van je vingers aan de bovenkant plaatsen. De druk wordt nu evenredig over de burger verdeeld, wat knoeien moet voorkomen.

 
Naast de hamburger goed vast te houden, moet je er niet teveel druk op uitoefenen. Dan plet je het broodje en komt de inhoud er aan alle kanten uit. En ook nog een tip van de tandheelkundige expert: warm voordat je een grote burger eet je kaakspieren even op door je mond een aantal keer goed wijd open en dicht te doen. Het is maar dat je het weet.

Reageer op artikel:
Zo eet je volgens de wetenschap een grote hamburger zonder te knoeien
Sluiten