Milton Broen
Milton Broen 22 dec 2015
Leestijd: 2 minuten

Zo hebben 16 Harvard-studenten de ultieme barbecue gemaakt

Barbecuen is een fantastische manier om je vlees goed op smaak te brengen. De rokerige en branderige smaak die je aan een goed stuk vlees meegeeft doet vele harten sneller kloppen. Zo ook die van ons. Zestien Harvard-studenten waren dit met ons eens, maar zagen ruimte voor verbetering. Zij hebben de ultieme barbecue gemaakt!

Uiterlijk

Waar het uiterlijk van de high-tech barbecue veel weg heeft van het lichaam van een Barbapapa, moet je ‘m echter niet onderschatten. Het is namelijk een rookoven en barbecue in één waar je ook nog eens alle controle over hebt. Omdat-ie gebruik maakt van materialen zoals keramiek en roestvrij staal houdt-ie de warmte lang vast. Helaas wordt-ie door deze materialen niet lichter, want de barbecue weegt zo’n 136 kilogram!

Vreemde vorm met een reden

De vorm van de barbecue is kenmerkend, maar waarom-ie zo’n vreemde vorm heeft is eigenlijk vrij logisch. De vorm is zo omdat de rook en de hitte hierdoor naar boven worden ‘geduwd’ en daar blijven circuleren. Omdat dit op de juiste manier gebeurt krijgt het vlees een fantastische rooksmaak en wordt het op een gelijke manier gegaard. En dat is uiteraard precies wat je wilt hebben als je het lekkere stuk vlees uiteindelijk oppeuzelt. Wil je je vlees roken? Houd dan wel in je achterhoofd dat je een dag van tevoren moet beginnen met het roken, want dit duurt voor een stuk vlees van vierenhalf kilogram zo’n vijftien uur! Dit kan helaas niet sneller, zelfs niet met de technologie van nu.

Technologie

De barbecue maakt gebruik van de bekende Raspberry Pi waarmee-ie is te bedienen. Dit kleine computertje geeft je onder andere inzicht over de temperatuur van de oven en de oppervlakte van het vlees. Ook stuurt-ie de ventilatoren aan die ‘m afkoelen als het binnenin te heet is. De barbecue is gemakkelijk te bedienen. Je kunt doormiddel van de bijbehorende app precies zien hoe het eraan toegaat van binnen.

Waarom Harvard studenten?

Dan vragen de meeste zich uiteraard af waarom studenten van Harvard in vredesnaam een barbecue moeten bouwen. Dit komt omdat het een opdracht was vanuit de studie. Ze hebben flink hun best gedaan en de barbecue zelfs laten testen door allerlei chefs. Inmiddels is-ie compleet geperfectioneerd. Nu afwachten of-ie in de verkoop gaat. Wij hopen van wel zodat we hier in de winter én in de zomer plezier van kunnen hebben!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zo hebben 16 Harvard-studenten de ultieme barbecue gemaakt
Sluiten