Zo houd je jouw naaktfoto’s weg van Internet

Je kunt het de afgelopen dagen niet hebben gemist. Tientallen naaktfoto’s van Amerikaanse beroemdheden zijn open en bloot op het internet te vinden. Men noemt het ook wel ‘the fappening‘. Vanwege de hack vragen veel mensen zich af of hun naaktfoto’s nog wel veilig zijn. Goede vraag! Hier zijn zes tips om ze zo goed mogelijk veilig te stellen.

Tip 1: Maak geen naaktfoto’s

De eerste tip zal bij velen al zwaar vallen, maar het moet worden genoemd. Als jij geen naaktfoto’s hebt kunnen ze ook niet gevonden worden, right?! Dit is de enige manier om zeker te weten dat niemand ooit foto’s van jou zal vinden. Mocht je nou toch naaktfoto’s willen maken dan houdt niemand je tegen, maar kijk dan wel even mee met de volgende tips.

Tip 2: Maak naaktfoto’s, maar zet ze niet online

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om een afbeelding van jezelf te maken zonder dat deze automatisch wordt geüpload. Gebruik een ouderwets fotorolletje of laat je passie zien op een wit doek met een kwast. Je bent natuurlijk nooit zeker dat niemand deze afbeelding ziet, dus pas ook hiermee op. Je weet bijvoorbeeld nooit wat een ex met jouw plaatjes doet of iemand die ze toevallig tegenkomt.

De reden dat je naaktfoto’s maakt kan ook zijn dat je ze wilt delen met je vriend of vriendin. Het delen van deze foto’s is waar het vaak mis gaat. Dus als je graag je foto’s deelt let dan op de volgende tips.

Tip 3: Als je dan toch een cloudservice gaat gebruiken

Gebruik two-step verificatie
Eén manier om bijna zeker te weten dat niemand aan je wachtwoord komt is two-step verificatie. Iedereen die wil inloggen op jouw account/ cloud heeft een code nodig die naar jouw mobiel wordt gestuurd. Gelukkig werken er tegenwoordig ontzettend veel websites met deze manier van inloggen. Minder gelukkig voor de celebs dat zij dit niet hebben gebruikt.

Versleutel je bestanden voor het uploaden
Versleutelen of encrypten is de gemakkelijkste manier om je bestanden te beveiligen. Als iemand dan jouw bestanden in handen krijgt kunnen ze er niet zo veel mee doen. De enige manier om de bestanden weer te openen is door het juiste wachtwoord in te voeren.

Tip 4: Als je je foto’s dan toch gaat uploaden via sociale media

Gewoon niet doen
Als je zeker wilt zijn dat iedereen je foto’s te zien krijgt dan moet je ze uploaden op social media. Maar goed, sommige mensen zijn nou eenmaal verslaafd aan Facebook of Snapchat en die moeten verantwoord slechte keuzes kunnen maken. Wat kun je dan doen?

Gebruik wederom de two-step verificatie
Ook voor social media is deze manier van je wachtwoord invoeren onmisbaar. Het leuke is dat websites als Twitter, Facebook en Tumblr allemaal gebruik maken van deze manier van inloggen.

Onthoud dat het internet niet zo vluchtig is als de meesten denken
Afbeeldingen weggooien op het internet heeft eigenlijk geen nut. Er staat altijd wel ergens een kopie of een backup van je foto die een paar maanden later voor een leuke verrassing zorgt. Ook op Snapchat verdwijnt je foto niet volledig. Je loopt daarnaast ook het risico dat de ontvanger even snel een schermafbeelding maakt. Er zijn tegenwoordig genoeg apps waarmee je eenvoudig anoniem een kopie van een Snapchat kunt maken.

Tip 5: De foto’s weggooien op je iPhone is niet genoeg

Het is eenvoudig om foto’s van je iPhone te verwijderen, iets te gemakkelijk zelfs. Terwijl jij denkt dat-ie voor altijd is verdwenen staat je foto netjes met alle andere bestanden op je iCloud. Dus mocht je net een mooi naaktportret hebben verwijderd, check even je iCloud.

Tip 6: Maar wat als je foto’s al online staan? Er zijn nog opties

Je nachtmerrie is uitgekomen en je naaktfoto’s zijn alle uithoeken van het internet aan het verkennen. Dat je deze foto’s ooit nog kunt verwijderen is een illusie, maar je kunt nog wel stappen ondernemen om de schade te beperken.

De meeste pornosites zullen, als je het lief vraagt, gewoon je foto’s verwijderen.
Je hebt ook sites die hier minder makkelijk mee om zullen gaan, omdat zij bijvoorbeeld bezoekers hebben die komen voor foto’s als die van jou.

Als een website weigert om jouw foto’s te verwijderen dan kun je terecht bij initiatieven als de Digital Millennium Copyright Act. Als je naar hun website gaat kun je een verzoek indienen om een foto te laten verwijderen. Dit is gratis als je minderjarig bent, maar het is ook niet duur voor volwassenen.

Als alles heeft gefaald kun je altijd nog terecht bij de politie. Nog beter kun je van tevoren ervoor zorgen dat je foto’s beveiligd zijn of überhaupt niet op het internet terecht komen. Onthoudt goed, eenmaal geüpload ben je altijd te vinden.

Featured image is een illustratie van Tara Jacoby.

Reageer op artikel:
Zo houd je jouw naaktfoto’s weg van Internet
Sluiten