Rutger Houweling
Rutger Houweling | LinkedIn 15 apr 2014

Zo maak je een wachtwoord dat lastig te kraken is, maar makkelijk te onthouden is

Een nieuw wachtwoord verzinnen is best lastig. En na het bekend worden van het Heartbleed lek zul je er waarschijnlijk meer dan één moeten verzinnen én onthouden. Hoewel het gemakkelijk is om voor alles hetzelfde wachtwoord te gebruiken, veilig is dat natuurlijk niet. Daarom bieden wij jou een simpele truc. Met deze truc genereer je namelijk niet alleen een wachtwoord dat lastig te kraken is, maar zorgt er ook voor dat-ie gemakkelijk te onthouden is.

Yuriy Guts, een softwareontwikkelaar bij Eleks Labs, heeft op de R&D-blog van het bedrijf een uitgebreide methode om een wachtwoord te creëren omschreven. Voor de allereerste stap van Guts’ proces moet je aan een zin van een film, televisieserie, liedje of welke ander associatie je ook hebt met de website in kwestie denken. Bijvoorbeeld: om een sterk Facebookwachtwoord te creëren zou je kunnen denken aan een film die je doet denken aan één van je beste vrienden. Pak dan van die film de meest memorabele zin.

Nadat je een zin of quote in je hoofd hebt moet je daar een aantal dingen aan veranderen zodat deze lastiger te raden is. Guts stelt bijvoorbeeld voor om elke spatie te vervangen door een underscore, de tweede letter van elk woord te vervangen door een hoofdletter en aan het einde van de zin (of je wachtwoord in dit geval) een cijfer toe te voegen die gelijk is aan het aantal woorden in de zin. Stel je gebruikt “May the Force be with you” uit Star Wars dan zou dat er zo uitzien: mAy_tHe_fOrce_bE_wIth_yOu6.

Deze truc werkt natuurlijk nog beter als je een inside joke of zin gebruikt die alleen jij weet of herinnert. Welk wachtwoord het uiteindelijk ook wordt en hoe gemakkelijk je deze kunt onthouden, het is toch altijd handig het wachtwoord ergens te bewaren op een plek waar niemand bij kan. Guts adviseert verder ook om je wachtwoord eens per jaar te veranderen. Op zich is zijn idee verder niet nieuw, maar zijn aanpak is interessant omdat deze ervoor zorgt dat je een wachtwoord kiest die perfect bij een website past en je daardoor ook voor elke site een ander wachtwoord hebt die toch gemakkelijk te onthouden is. En dat is uiteindelijke het doel, right?! Een andere optie is de plugin Lastpass te gebruiken.

Reageer op artikel:
Zo maak je een wachtwoord dat lastig te kraken is, maar makkelijk te onthouden is
Sluiten