Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Space 22 mei 2020

Zo veel verdient een astronaut bij ruimtevaartorganisatie NASA

Veel kinderen dromen ervan om ooit astronaut te worden. Voor de meesten is dat niet weggelegd, maar de enkeling die het wel lukt, verdient dit.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie stuurt jaarlijks meerdere mensen de ruimte in naar het internationale ruimtestation ISS. De organisatie wil binnenkort ook graag weer mensen op de maan zetten en meewerken aan ruimtetoeristen. Het lijkt er dus nog niet op dat alles overgenomen gaat worden door robots, dus astronauten zijn voorlopig nog wat nodig.

Astronaut word je niet zomaar

Om astronaut te worden moet je echter wel wat in je mars worden. Een ruimtevaarder word je bij NASA alleen als je 1.000 vlieguren hebt of drie jaar professionele ervaring in beroep als onderzoeker of iets anders wat aansluit bij ruimtevaart. Ook heb je minimaal een graad nodig in natuurkunde, wiskunde of engineering. Dat allemaal is pas het begin, daarna moet je nog door een moeilijk selectieproces wat slechts een enkeling lukt.

Als je de gelukkige bent, kun je aan de slag als astronaut. Daarin zijn wel verschillende gradaties. Ruimtevaarders bij NASA hebben een GS-12 of GS-13 rang met daarnaast verschillende stappen waarbij ervaring en dienstjaren geldt. Deze gaan van 1 tot 10.

Het werk als astronaut kan vrij complex zijn. Deze ruimtevaarders vervangen een robotarm aan de buitenkant van het ISS. (Afbeelding: AFP/NASA)

Salarissen bij NASA

Een beginnende astronaut begint met GS-12 stap 1, wat goed is voor een jaarsalaris van 66.167 dollar, ongeveer 60.730 euro. Als je aan de top staat van GS-12, bij de tiende stap, krijg je 86.021 dollar (78,950 euro). De beste astronauten hebben de GS-13 stap 10 als rang. Zij mogen 102.288 dollar (93.880 euro) bijschrijven. Overigens kunnen astronauten nog meer verdienen, maar dat ligt eraan hoe complex hun missie is. Dit kan zelfs tot een maximum gaan van 161.141 dollar (147.900 euro).

Eindelijk weer een raket van Amerikaanse makelij

Sinds 2011 laat NASA hun astronauten naar de ruimte vertrekken in Russische raketten. Daar komt nu weer verandering in. Op 27 mei lanceert het de SpaceX Crew Dragon vanaf Cape Canaveral.

Metro

Reageer op artikel:
Zo veel verdient een astronaut bij ruimtevaartorganisatie NASA
Sluiten