Robert Kroes
Robert Kroes Tech 26 augustus 2019

Bitcoin Whales: Zo weinig mensen bepalen het lot van de Bitcoin

Bezitters van veel Bitcoins noemt men Bitcoin Whales. Uit onderzoek weten we nu hoeveel Bitcoin whales er nodig zijn om 50% van alle Bitcoin te vertegenwoordigen. Wij bekeken hoe weinig mensen er nodig zijn om het lot van de Bitcoin te bepalen. Ook bekeken wij of zij het lot van de Bitcoin bepalen.

Zoveel Bitcoin whales zijn er nodig om 50% van de Bitcoin te vertegenwoordigen

Analysebureau ParisQ nam het bekende gegeven dat 1% van de mensen 50% van de wereldwijde welvaart bezit als uitgangspunt voor een eigen onderzoek. Zij brachten voor de 5 grootste cryptomunten in kaart hoeveel % van de wallets 50% van de totale hoeveelheid van een cryptomunt bezit. De resultaten zie je in onderstaand overzicht. Wij focussen ons op de Bitcoin whales.

Zoveel procent van de wallets bezit 50% van een cryptomunt uit de top 5
Zoveel procent van de wallets bezit 50% van een cryptomunt uit de top 5. (Bron: ParisQ)

Wat voor soort beleggers zijn die Bitcoin Whales

Uit eerder onderzoek door onderzoeksbureau Chainalysis is gebleken dat de 1.000 grootste wallets bij elkaar 1 miljoen Bitcoin bezitten. Chainalysis analyseerde deze data om te zien hoe de Bitcoin whales zich gedragen. Hoewel het wetenschappelijk wellicht niet helemaal verantwoord is kunnen we deze data extrapoleren om te zien hoe deze 50% van de markt de koers van de Bitcoin beïnvloedt. Op basis van het onderzoek kunnen we 4 type Bitcoin whales onderscheiden. Dit zien we in onderstaande grafiek.

Verdeling type Bitcoin whales
Verdeling type Bitcoin whales (Bron: chainalysis)

Op basis van de bovenstaande indicaties komen we tot de volgende conclusies over Bitcoin whales die 50% van de markt beheersen:

1540 wallets zijn in handen van miners, early adopters en HODLers. Nog eens 1540 wallets zijn in handen van handelaren. 986 wallets zijn verloren en de resterende 582 wallets zijn in handen van criminelen.

Welke invloed hebben de Bitcoin whales op de markt?

De wallets die verloren zijn kunnen we gevoeglijk vergeten, deze hebben geen invloed meer op de markt en zullen dat waarschijnlijk ook nooit meer krijgen. Op basis van het zelfde onderzoek van Chainalysis blijkt dat de criminelen en early adopters eigenlijk nauwelijks met handel bezig zijn. Zij bewaren hun Bitcoin en als zij al handelen doen zij dit in over-the-counter transacties die minder invloed op de koers hebben. Dit leidt tot de opmerkelijke conclusie dat 1540 wallets de koers van de Bitcoin kunnen maken of kraken. Hoe (on)wenselijk dit is voor de markt is de vraag.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

 

 

 

 

Reageer op artikel:
Bitcoin Whales: Zo weinig mensen bepalen het lot van de Bitcoin
Sluiten