De doodenge parasieten waardoor zombies daadwerkelijk bestaan

Wetenschap Dennis Mons 20 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Zombies komen alleen voor in fictie? Dachten we dus even niet. Er bestaan namelijk parasieten die dieren tot zombies maken. Intrigerend en angstaanjagend!

Als je dacht dat zombies alleen voorkomen in films als Night of the Living Dead of games als Resident Evil, dan heb je pech. Door bepaalde parasieten worden dieren omgeturnd tot hersenloze wezens.

Zombies door onder andere bizarre wormen

Een bizar voorbeeld is de haarworm.  De wezens worden in het water geboren omvervolgens opgegeten te worden door larven van eendagsvliegen. Kort verhaal zou je denken, maar het tegendeel is waar.

The Walking Dead zombie
Het begin van het einde? (Afbeelding: AMC)

Binnenin de larve is namelijk exact waar de haarworm wil zijn. Met een puntig deel ‘boort’ de worm zich in de larve en blijft rustig wachten. Het gaat de haarworm namelijk niet om de eendagsvlieg, maar om krekels. De vlieg verlaat namelijk het water en de kans bestaat dat hij opgegeten wordt door een krekel.

Lekker tafelen

Vervolgens gaat de haarworm in de krekel te keer. Het eet in een maand tijd alle vet van het insect op. Toch laat de haarworm de krekel leven omdat het terug wil naar het water. Maar daar wringt hem de schoen: krekels houden niet van water omdat ze slechte zwemmers zijn.

De paardehaarworm pompt echter chemicaliën in de hersenen van de krekel. Hierdoor begint de krekel hersenloos rond te dolen totdat het water vindt. Vervolgens laat de haarworm de krekel in het water springen om zich vervolgens uit het lichaam van het insect te wurmen.

Geen zorgen dat je buren zombies zijn

Er zijn nog veel meer verschillen zombieparasieten. Neem bijvoorbeeld de webwevende wespen. Deze leggen eitjes op het achterlijf van de wielwebspin. Nadat de larve van de spin heeft geleefd, injecteert het een chemisch goedje in de spin. Deze weeft vervolgens een compleet ander web, bedoeld voor de cocon van de wesp.

Een andere fijne rakker is de zuigworm. Deze begint zijn bestaan in de hoornslak (zeeslaksoort), waarna de zuigworm op zoek gaat naar een killivis. Bij de vis zet de zuigworm zich vast in de kieuwen en baant vervolgens een weg naar de hersenen.

zuigworm, zombies
De altijd gezellige zuigworm die zombies maakt. (Afbeelding: Wikipedia)

Maar om zich voort te laten moet de zuigworm door een vogel opgegeten worden. Daarom scheidt de worm een goedje uit waardoor de vis raar begint te zwemmen, bibbert en springt. Een fijne prooi dus voor een watervogel.

Ondanks het feit dat sommige mensen zich hersenloos gedragen, betekent dat niet dat ze besmet zijn met zombieparasieten. Maak je, ondanks deze gruwelen in de natuur, dus geen zorgen om zombies. Geen van de parasieten hebben invloed op mensen. Maar goed, dat zeiden ze over de gekkekoeienziekte ook…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen