Barry Kraakman
Barry Kraakman 7 mei 2015

Vruchtbare vogelpoep blijkt essentieel voor leven op vulkanisch ontstaande eilanden

Zo nu en dan ontstaat er ergens in de oceaan een nieuw eiland door een vulkaan die onder het wateroppervlakte uitbarst. Meestal verdwijnen deze na verloop van tijd weer in de zee. Een eilandje voor de kust van Japan, ontstaan door een uitbarsting in 2013, is echter in oppervlakte gegroeid. De verandering van een plak lava tot een eiland vol natuurlijk leven is te wijten aan vogels en hun excrementen.

Van vogel tot vruchtbare grond

Een soortgelijk proces in het verleden heeft wetenschappers veel over het proces tot het bekomen van een nieuw eiland geleerd. Bij het eiland ‘Icelandic island of Surtsey’ was de begroeiing jarenlang nogal beperkt. Alleen de zaadjes die tegen het zoute zeewater waren bestendigd, konden zich op het kale landschap gronden. Tot de vogels kwamen. De combinatie van gecomposteerde vogellijken, poep, braaksel en veren zorgde na loop van tijd voor een dunne, voedzame bodemlaag over het eiland. De via de vogels overgebrachte zaadjes groeiden binnen no time op deze grond en het eiland werd snel interessant voor insecten. Binnen korte tijd leefden er 69 unieke soorten op dit eiland.

Eiland idyllisch?!

Het is dus te hopen dat veel vogels snel hun weg vinden naar dit nieuwe kleine eilandje. Het idyllische van een privé-eiland is er voor ons, met deze kennis in het achterhoofd, wel een beetje af. Dat maakt het proces waarbij een vulkanische uitbarsting kan leiden tot een nieuw eiland vol met leven daarentegen niet minder gaaf!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Vruchtbare vogelpoep blijkt essentieel voor leven op vulkanisch ontstaande eilanden
Sluiten