Zonlicht in je hele huis: Coelux lijkt een lichtkoepel, maar is een vernuftige lamp

Hoewel we tegenwoordig lampen in alle soorten en maten kunnen kopen, gaat er niets boven een lekker, natuurlijk zonnetje. Of, als we Coelux mogen geloven: een kunstmatig zonnetje! Het Italiaanse bedrijf ontwikkelde een lichtkoepel met ingebouwde lamp, waarvan het licht niet te onderscheiden is van zonlicht. Geknipt voor ruimtes in je huis waar de zon met geen mogelijkheid kan komen.

Dat is wel even wat anders dan een grauwe tl-buis in je garage, of niet? Coelux kan een ruimte zonder ramen tóch voorzien van natuurlijk licht, althans iets dat er érg veel op lijkt. Zonlicht wordt normaal gesproken verstrooid door de dampkring (waardoor deze er blauw uit ziet), en Coelux doet hetzelfde met het licht van een lamp. Hierdoor ervaart je brein de verlichting als natuurlijk licht.

Op de site van Coelux staan prachtige foto’s waarop je ziet hoe deze lampen de indruk wekken van een echte lichtkoepel. Met het verschil natuurlijk dat je ‘m in iedere ruimte kunt gebruiken: in het centrum van je huis, onder de grond; het kan allemaal! Mits… je ongeveer 50.000 euro in een Coelux-lamp wilt investeren, want zo duur zijn ze op dit moment (nog).

Coelux bestaat in verschillende versies, die allemaal een andere lichthoek hebben. Het bedrijf werkt nu aan een versie waarbij je zelf de hoek van het kunstmatige zonlicht in stelt. Als die versie af is, én ze weten de prijs een beetje te drukken, dan hebben ze echt wat moois in handen!

Meer info over de kunstmatige lichtkoepel vind je op deze site.

Reageer op artikel:
Zonlicht in je hele huis: Coelux lijkt een lichtkoepel, maar is een vernuftige lamp
Sluiten