Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Tech 14 apr 2018

Bedankt zon: opwekking zonne-energie groeit volgens onderzoek VN sneller dan ooit

Zonne-energie wordt steeds populairder. De productie van zonne-energie nam in 2017 in Nederland flink toe, maar ook in andere delen van de wereld gaat het lekker. Dat blijkt uit een recent onderzoek dat werd uitgevoerd door de Verenigde Naties. Bedankt zon!

Duurzame zonne-energie gaat lekker

Een een jaarlijks onderzoek van het UN Environment Programme (UNEP) en BLoomberg New Energy Finance (BNEF) over het gebruik van hernieuwbare energie, is gebleken dat de productie van zonne-energie in 2017 sneller groeide dan de productie van alle fossiele brandstoffen bij elkaar opgeteld. Onder deze fossiele brandstoffen vallen onder andere kolen, olie en gas.

In het rapport staat dat hernieuwbare brandstoffen (grote hydro-installaties worden hier niet meegeteld) twee derde beslaan van de nieuw gegenereerde energie in 2017. Ze zijn verantwoordelijk voor maar liefst 12 procent van de wereldwijd gegenereerde energie. Hernieuwbare energie was verantwoordelijk voor 61 procent van de groei van nieuwe opgewekte energie in 2017.

zonne-energie

De zon heeft dik gewonnen in 2017

Een van de meest opvallende bevindingen in het rapport heeft te maken met zonne-energie. Er is in 2017 namelijk meer energie opgewekt met dank aan de zon dan ooit tevoren.

Een argument dat eerder veel werd gebruikt tegen het opwekken van zonne-energie is dat het veel geld zou kosten. Echter, tussen 2009 en 2017 zijn de kosten van het opwekken van deze energie met 72 procent gedaald. Volgens het rapport zullen de kosten nog verder dalen in 2018.

Dit is gunstig, en in schril contrast tegenover kolencentrales en gascentrales. De manieren waarop hernieuwbare energie wordt opgewekt zijn nieuw en steeds aan verandering onderhevig. Voor het opwekken van fossiele brandstoffen worden technieken gebruikt die verouderd en minder flexibel zijn.

zonne-energie

Getallen om blij van te worden dus! Benieuwd naar welke mooie dingen zonne-energie kan doen, naast het laten branden van de lampen in je huis? Check dan hier hoe IKEA´s bouwpakketten op deze energie duizenden vluchtelingen helpen. Ja dat lees je goed, een bouwpakket. Het is en blijft de IKEA hè?!

Reageer op artikel:
Bedankt zon: opwekking zonne-energie groeit volgens onderzoek VN sneller dan ooit
Sluiten