Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 18/12/2018

Onderzoekers verwerken mini-zonnecellen in kleding om je smartphone op te laden

Hoe geweldig je nieuwe smartphone ook is, je blijft toch altijd vast aan dat ene dingetje dat je hem om de zoveel tijd weer moet opladen. Nu hebben we tegenwoordig natuurlijk ook powerbanks om on-the-go nog wat extra power toe te voegen, maar het blijft toch een gedoe. Mogelijk hoeven we in de toekomst echter helemaal niet meer na te denken over opladen en nemen onze kleren dat taakje over. Onderzoekers aan de Nottingham Trent University hebben namelijk een manier gevonden om onmerkbaar zonnecellen te verwerken in kleding en ze hebben zelfs al een smartphone en Fitbit wearable weten open te laden.

Trui met zonnecellen als oplader

Zoals je zou verwachten zijn de zonnecellen behoorlijk klein. Ze zijn maar 3mm lang en 1,5mm breed, waardoor ze nauwelijks opvallen. In vijf vierkante centimeter stof zouden zo’n tweehonderd cellen geïncorporeerd kunnen worden, welke goed zouden moeten zijn voor 2,5 tot 10 volt en tot 80 milliwatt aan energie. Je kunt je dus bedenken dat een hele trui behoorlijk wat zou kunnen opwekken voor je devices. Volgens de onderzoekers zouden 2.000 cellen genoeg moeten zijn om een smartphone onderweg op te laden. Natuurlijk moet er dan wel wat zon zijn om de cellen zelf op te laden.

Zonnecel voor in kleding Trent University

Hetzelfde als normale kleding

De zonnecellen zijn dusdanig klein dat je ze ook niet voelt. Ze worden verwerkt in textiel -achtig garen, waarna er van het garen stoffen gemaakt kunnen worden. Volgens het hoofd van het project, Tilak Dilas, zou de speciale kleding met zonnecellen er hetzelfde uitzien als je normale kleding en zich ook hetzelfde gedragen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je je nieuwe energie-opwekkende kleding niet kunt wassen en voortaan maar met heel veel deodorant aan de slag moet gaan. De cellen worden namelijk ingekapseld in hars, zodat ze gewoon in de wasmachine kunnen.

Wanneer we precies de eerste kledingstukken kunnen verwachten is nog onbekend. Het zou in ieder geval wel een uitkomst zijn. Uiteraard moet je wel oppassen dat je niet te veel in de zon gaat hangen om je kleding op te laden. Daar zou deze wearable je weer mee kunnen helpen. Hij houdt namelijk bij wanneer je lang genoeg in de zon hebt gezeten en het gevaarlijk begint te worden.

Digital Trends

Reageer op artikel:
Onderzoekers verwerken mini-zonnecellen in kleding om je smartphone op te laden
Sluiten