Zonwering voor in auto van Bosch blokkeert zicht alleen bij zonlicht

De zonwering in de auto kan nog wel eens in de weg zitten van je zicht. Hoe slim auto’s ook worden, hier valt nog wat op te winnen. Bosch lijkt nu een oplossing te presenteren in de vorm van een slim lcd-scherm dat het zicht alleen beperkt wanneer de zon op je voorruit schijnt.

Autorijders kennen dit probleem vast wel: wanneer je vroeg in de ochtend of juist laat in de avond nog op de weg rijdt, dan kan het zijn dat de zon direct in het gezicht schijnt. Dat is vervelend, want zo kun je soms niet goed zien wat er gebeurt. De klep die dan boven je hangt kan verlichting bieden, maar dat betekent soms dat je andere dingen minder goed kunt zien. Bovendien moet je die klep ook maar net goed kunnen instellen, zodat je echt geen last meer hebt van die zonnestralen.

Slimme zonwering van Bosch

Fabrikant Bosch heeft daar iets op bedacht, namelijk de Visual Visor. Dit is een lcd-display met daarin elementen die donker gemaakt kunnen worden. Het scherm werkt samen met een camera die direct op het gezicht van de inzittende gericht is. Het systeem herkent zaken als de neus, de mond en natuurlijk de ogen en kan op basis van schaduwval bepalen of bescherming tegen zonlicht nodig is of niet.

De regio van het scherm – dat voor de rest doorzichtig is waardoor het niet in de weg zit – dat donker gemaakt wordt, verandert constant op basis van de positie van de auto en de persoon ten opzichte van het zonlicht. Zo moet je dus ongestoord kunnen rijden, terwijl die grote, gele vriend daar boven lekker kan blijven schijnen.

Randproject van Bosch

De ingenieurs van Bosch hebben eigenlijk in hun vrije tijd gewerkt aan dit randproject, door gebruik te maken van projectonderdelen die niet meer nodig waren voor andere dingen. Het is vooralsnog de vraag of we deze technologie in auto’s gaan tegenkomen. Lcd-scherm zijn namelijk best fragiel, dus moeten er nog heel wat tests doorstaan worden voordat het project klaar is voor de markt.

Gizmodo

Reageer op artikel:
Zonwering voor in auto van Bosch blokkeert zicht alleen bij zonlicht
Sluiten