Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Digital 18 juni 2020

Zoom gaat na alle kritiek ook gratis gebruikers beter beschermen

Zoom ligt al een tijdje onder vuur. De beveiliging van de videochatdienst bleek niet altijd even veilig. Nu wil het bedrijf dat veranderen.

Het heeft even geduurd, maar Zoom gaat nu eindelijk end-to-end encryptie aanbieden aan alle gebruikers. Hierdoor is het voor andere partijen onmogelijk om de berichten te achterhalen. Eerder was het alleen de bedoeling van het bedrijf om dit voor betalende klanten te gaan doen. Zoom komt hierop terug na een petitie die was gestart op het internet. Ruim 70.000 mensen hebben die ondertekend. Zoom zwicht nu dus voor de enorme golf aan kritiek.

Verificatie nodig voor Zoom

Om gebruik te kunnen maken van de volledige beveiliging, moeten gebruikers wel actie ondernemen. Ze moeten hun telefoonnummer bevestigen. Het gevolg daarvan is wel dat deelnemers aan een gesprek geen gebruik meer kunnen maken van de dienst via een telefoonlijn.

“Wij zijn blij dat we nu iedereen gebruik kunnen laten maken van de privacy- en veiligheidsinstellingen. Het verifiëren van gratis gebruikers zorgt ervoor dat we misbruik van ons platform kunnen voorkomen,” zegt CEO Eric Yuan. In een blogpost van het bedrijf kondigt Zoom ook nog andere maatregelen aan. Het werkt aan nog sterkere encryptie. Die wil het in juli gaan testen bij de klanten.

Zoom nam het niet zo nauw met privacy

Zoom kwam de afgelopen maanden regelmatig in opspraak met betrekking tot privacy. Zo konden verschillende trollen gesprekken indringen die er niets te zoeken hadden. Zij plaatste pornografisch materiaal in chats en riepen door gesprekken heen. Dit fenomeen werd ook wel Zoombombing genoemd. Dit gebeurde ook bij een gemeenteraadsvergadering in West Betuwe. Dat was niet het enige. Ook bleek dat het verkeer van Zoom via Chinese servers ging. Dit lag uiterst gevoelig omdat China nou niet bekend staat als een land dat de privacy 100 procent waarborgt.

Andere opties

Overigens zijn er nog genoeg videochatservices die end-to-end-encryptie gebruiken en wel veilig zijn. Denk hierbij aan apps als Jitsi, Google Meet, Microsoft Teams, Slack en WhatsApp.

Reageer op artikel:
Zoom gaat na alle kritiek ook gratis gebruikers beter beschermen
Sluiten