iOS-app van Zoom stuurt gebruikersdata door naar Facebook

De app Zoom, voor videoconferenties, stijgt de laatste paar dagen enorm in populariteit. Niet vreemd nu er een hoop mensen thuiswerken. Helaas is het wel zo dat de applicatie gebruikersdata naar Facebook stuurt — ook wanneer je zelf geen Facebook-account hebt.

Dat schrijft Vice deze week. Wat dit nog erger maakt, is dat Zoom hier geen melding van maakt in het privacybeleid. Daarnaast is het zo dat de app zelf ook nergens duidelijk maakt dat dit op de achtergrond gebeurt. Iedere keer wanneer je de applicatie opent, dan stuurt die allerlei gegevens door naar het sociale netwerk. Denk dan aan het iPhone-model dat je hebt, welke netwerkprovider je gebruikt, in welke tijdszonde je je begeeft, in welke stad je woont en het unieke apparaatnummer dat adverteerders gebruiken voor gerichte reclame.

Zoom stuurt data door naar Facebook

In het Facebook-beleid van de software development kit die nodig is voor het implementeren van dergelijke functionaliteit, staat bovendien dat bedrijf er uitdrukkelijk melding van moeten maken dat dit gebeurt. Daarnaast moeten gebruikers de optie hebben zich af te melden voor het delen van data. En zoals het er nu naar uitziet, lijkt Zoom dus op geen enkel punt hieraan mee te doen.

Zoom
Zoom-logo. (Afbeelding: Zoom)

Eerder wees de Electronic Frontier Foundation al op de privacyproblemen omtrent Zoom. In dat bericht staat dat de IT-admins van het bedrijf waar je werkt allerlei informatie over je kunnen inzien wanneer je een product van de ontwikkelaar gebruikt. Denk dan aan apparaatinformatie, ip-adres en besturingssysteem. Daarnaast is er ook een optie waarmee je kunt checken of mensen wel aan het opletten zijn. De optie staat standaard uitgeschakeld, maar er kan wel gecontroleerd worden of mensen de Zoom-app als actief scherm geopend hebben en dus niet op de achtergrond hebben draaien.

Mocht je de komende dagen (maar waarschijnlijk weken) alsnog van Zoom gebruik moeten maken vanwege je werk, school of andere afspraken, dan raden we aan de dienst in je webbrowser te gebruiken. Zo voorkom je dat de app dus allerlei gegevens over je verzamelt en doorstuurt naar partners als Facebook.

Vice

Reageer op artikel:
iOS-app van Zoom stuurt gebruikersdata door naar Facebook
Sluiten