Jelle van Es
Jelle van Es | LinkedIn Home 27/04/2020

Zorg met deze tips voor het perfecte internet thuis

Onze nationale hobby, genaamd thuiswerken, gaat voorlopig nog wel even door. Sowieso tot en met 20 mei. En wanneer alles langzaam opstart, dan zit je nog met het probleem dat niet iedereen tegelijkertijd weer naar kantoor kan. Met het thuiswerken is het hebben van goed internet een redelijke must. Niets zo irritant dan een slechte verbinding tijdens het videobellen of een router die er telkens uitklapt, omdat te veel gebruikers op het netwerk zitten. Met deze tips kom je de aankomende tijd en de periode daarna wel door.

Het begint bij een goed abonnement

Het eerste wat je nodig hebt voor goed internet, is een goed abonnement. Natuurlijk kun je voor het goedkoopste gaan, wat handig is voor je basis benodigheden. Maar laten we heel eerlijk zijn: wanneer je gewoon veel thuis zit, dan wil je niet lang zitten te wachten op een langzame download. Op het gebied van abonnementen zijn er natuurlijk veel keuzes. Een handige afweging bij het nemen van een abonnement zou je kunnen vinden in je smartphone abonnement. Als je gebruik maakt van Vodafone, dan doe je er verstandig aan om te kijken bij het Ziggo-abonnement. Dan krijg je bepaalde extra’s Met een Ziggo-abonnement heb je vervolgens genoeg snelheid om je dingen te downloaden en uploaden. Bovendien krijg je bepaalde kortingen, wat ook wel fijn is. Hetzelfde geldt voor KPN wanneer je daar al een abonnement van hebt.

Ziggo Dutch Film Works
Kijk goed naar het juiste abonnement (Afbeelding: Siese Veenstra / ANP Xtra)

Scoor de juiste router

Daarnaast is het handig om gebruik te maken van de juiste router. De standaard router die je bij je abonnement krijg is vaak niet veel soeps. Zo is het bereik matig en wil je ook qua snelheden vaak wat meer. Dus ga je verder kijken. Ikzelf maak gebruik van een Netgear Orbi-setup, die als voordeel heeft dat de router er netjes uit ziet en aan de andere kant er voor zorgt dat je overal internet hebt. En het is nog snel ook. Bij het zoeken van de juiste router is het ook goed om te kijken naar een router die WiFi 6 ondersteunt. Op die manier ben je ook echt futureproof. Bekijk hier ons overzicht van verschillende routers.

Netgear Nighthawk AX8
De Netgear Nighthawk AX8 4 (Afbeelding: Netgear)

Werk met extenders

Wanneer je voor een standaard router kiest, dan is het ook verstandig om te kijken naar extenders. Deze zorgen er voor dat het WiFi-signaal verder wordt verlengd. Op die manier heb je in theorie ook een goede verbinding wanneer je op zolder zit. Het is een kleine investering, maar uiteindelijk heb je nooit meer het gedoe dat je op bepaalde plekken geen goede verbinding heeft.

Wifi extender (Afbeelding: Mediamarkt)

Of gebruik internet via de LAN-kabel

Wanneer je thuiswerkt op een laptop of een desktop, dan is het wellicht ook verstandig om gebruik te maken van een LAN-kabel. Op die manier heb je altijd een stabiele verbinding. Je kunt natuurlijk allemaal gaten in je muren gaan boren en kabels vanaf je router doortrekken. Maar het is vandaag de dag minstens zo makkelijk om de kabels via het stroomnetwerk te laten lopen. Met name een partij als devolo heeft verschillende producten die dit aanbieden. Denk daarbij aan de Magic 2 (die ik zelf ook gebruik). Deze combineert een extender met de mogelijkheid van een LAN-kabel.

Devolo Magic 2 LAN Triple internet
Devolo Magic 2 LAN Triple (Afbeelding: Devolo)

Kijk naar een 5 Ghz verbinding

Tot slot is het nog goed om te kijken naar wat voor soort internet verbinding je hebt. Een 2,4 Ghz verbinding heeft een groter bereik, maar is minder snel dan de 5Ghz verbinding. Als je in de buurt van de router zit, dan is het goed om te kijken of jouw router de twee netwerken uit elkaar houdt of dat je automatisch met een netwerk wordt verbonden. Is dat laatste het geval? Dan kun je vaak in de routeraanpassingen bepalen welke apparaten via 5 Ghz lopen en welke via het minder snelle signaal.

Hopelijk zorgt dit er voor dat de frustratie van het thuiswerken met langzaam internet wat minder wordt dan zou moeten. Hou vol, dan komen we er wel door heen.

Reageer op artikel:
Zorg met deze tips voor het perfecte internet thuis
Sluiten