Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 9 apr 2019

Minder batterij, data en sneller: FaceBook Lite nu in Nederland beschikbaar

De kans is groot dat je vele minuten per dag binnen de app van Facebook besteedt. Een app die behoorlijk snel je batterij leegzuigt en nou niet bepaald altijd even snel is. Daar is nu een oplossing voor, die eindelijk ook beschikbaar is in Nederland: Facebook Lite.

Facebook Lite: zuiniger en sneller

Vorig jaar lanceerde het sociale netwerk de speciale app al in opkomende markten. Waar de toegang tot het internet beperkt is en niet iedereen met een peperduur flagship rondloopt. In de Nederlandse App Store is de app nu ook te downloaden, voor zowel je iPhone als iPad.

Facebook Lite is op meerdere manieren zuiniger dan de reguliere versie van de app. Video’s worden niet langer automatisch afgespeeld, waardoor de app minder batterij en data verbruikt. Tevens wordt informatie simpeler weergegeven, waardoor het ook beter werkt op tragere verbindingen en oudere toestellen.

Ook chill: Facebook Lite neemt veel minder ruimte in op je iPhone. De normale Facebook-app is groter dan 250 MB. Facebook Lite komt maar net aan de 10 MB. Een flink verschil! Dat merk je overigens wel tijdens het gebruik, door het gebrek aan fancy animaties en geluidjes.

Facebook Lite

Puur qua functionaliteit mis je echter weinig. Stories, het plaatsen van foto’s en video’s, het bekijken van profielen: alles zit erin! Helaas is het niet enkel goed nieuws, want er zijn ook enkele (kleine) beperkingen. Twee-traps-authenticatie werkt enkel via SMS, en het beheren van pagina’s en groepen is ook een stuk beperkter. Scrollen loopt tevens minder soepel, omdat niet alles volledig native is en ingeladen wordt via webtechnieken.

We raden je vooral aan Facebook Lite een kans te geven. Als je dan alsnog ergens tegenaan loopt, dan kun je altijd nog terug naar de normale app. Opvallend genoeg is Messenger Lite nog steeds niet beschikbaar in de App Store, terwijl de app er wel al een tijdje is voor Android.

Reageer op artikel:
Minder batterij, data en sneller: FaceBook Lite nu in Nederland beschikbaar
Sluiten