Sam Dille
Sam Dille Science 30 nov 2020

Japan doet onheilspellende ontdekking: zwart gat dichterbij dan gedacht

Net toen je dacht dat 2020 niet erger kon, is er weer een angstaanjagende ontdekking gedaan. Uit nieuw onderzoek is gebleken dat we dichterbij een zwart gat in de buurt zitten dan we eerst dachten. Zijn onze dagen geteld?

Midden in ons sterrenstelsel bevindt zich een zwart gat dat Boogschutter A wordt genoemd. Het zwarte gat is zeer zwaar en heeft een massa die wel vier miljoen keer zwaarder is dan die van onze zon. Wat heeft dit verder met de aarde te maken? Wetenschappers hebben recent ontdekt dat de aarde tweeduizend lichtjaar dichterbij dit zwarte gat in de buurt is dan we dachten.

Zwart gat getraceerd met nauwkeurigste kaart ooit

Voor iedereen die denkt dat het einde der tijden is aangebroken: er is voor ons nu geen reden tot paniek. Deze constatering is een resultaat van een nauwkeuriger model van de Melkweg door nieuwe gegevens.

Deze gegevens zijn afgelopen vijftien jaar verzameld door een Japans radioastronomie-project, VERA. Om deze informatie te kunnen krijgen maakte VERA gebruik van interferometrie. Met deze techniek kun je makkelijk een beweging van een bepaald object in kaart brengen. De gegevens die uit het onderzoek naar voren kwamen vergeleek VERA met wat al bekend is over de Melkweg. Het Japanse project heeft de meest realistische kaart van de Melkweg tot nu toe opgeleverd.

Zwart gat
Het zwarte gat in verhouding tot de zon (Afbeelding: NAOJ)

Door de snelheid van ongeveer 99 punten in ons sterrenstelsel te meten, is VERA erachter gekomen dat boogschutter A zich in het midden van ons sterrenstelsel bevindt. Het zwarte gat ligt 25.800 lichtjaar van de aarde af. Veel te ver dus om ons zorgen over te maken.

Naast zwart gat ook andere ontdekkingen

De Japanners hebben na hun onderzoek nog een sappig weetje over de aarde ontdekt. De aarde blijkt sneller te bewegen dan we dachten. Uit oud onderzoek bleek dat de aarde 220 kilometer per seconde rond de zon bewoog, terwijl dat in werkelijkheid 227 kilometer is.

Klaar met negatief nieuws?

Voor iedereen die even z’n gedachte wil verzetten met iets positiefs hebben we nog wat leuke tips om het meeste uit jouw PS5 te laten. Lees hier wat je kan doen.

Reageer op artikel:
Japan doet onheilspellende ontdekking: zwart gat dichterbij dan gedacht
Sluiten