NASA-wetenschapper legt uit wat een zwart gat zo angstaanjagend maakt

Wetenschap Thomas Aalderink 30 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

In de laatste decennia zijn we ongekend veel te weten gekomen over ons heelal. Hoewel er nog genoeg mysteries zijn om te te lossen, kunnen we steeds meer fenomenen verklaren. Dat is ongekend interessant, maar kan ook behoorlijk beangstigend zijn. Een zwart gat is daar een goed voorbeeld van.

Een zwart gaat is een gebied in de ruimte waaruit helemaal niets kan ontsnappen. Geen enkel deeltje en zelfs licht kan volgens de algemene relativiteitstheorie niet ontkomen aan deze duisternis. Dat klinkt al behoorlijk angstaanjagend, maar dat is nog niet alles. Onlangs ging NASA-wetenschapper Jeremy Schnittman dieper in op de duister materie en onthulde wat hij het meest angstaanjagende vindt aan een zwart gat.

Een kartonnen doos is ook een zwart gat

Van het hele verhaal dat zelf licht niet kan ontsnappen aan een zwart gat wordt Schnittman niet zo bang: “Ik snap dat mensen in gesprekken vaak zo verbaasd zijn over het feit dat zelfs licht er niet aan kan ontsnappen, maar licht kan ook niet ontsnappen uit een kartonnen doos.” Natuurlijk is er wel degelijk een verschil, maar Jeremy Schnittman heeft een punt.

Zwart gat eerste
De eerste foto van het fenomeen. (Afbeelding: ANP / NASA)

Waar de NASA-wetenschapper met veel meer interesse naar kijkt, is het effect dat een zwart gat heeft op de tijd. “Het meest angstaanjagende, maar ook het meeste coole, van dit fenomeen is de manier waarop deze tijd vervormt. Ze beïnvloeden de tijd op een manier dat geen enkel ander ding kan. Als moderne en geavanceerde mensen zijn we gek op controle. We kunnen ook zo’n beetje alles controleren, behalve de tijd.” Aldus Jeremy Schnittman.

Tijdreizen

Een zwart gat kan dit dus wel. Zo zijn er ook theorieën dat ze het begin zijn van een wormgat waardoor we kunnen tijdreizen. De kans dat we daar ooit achter gaan komen, is alleen niet zo groot. Volgens wetenschappers is de kans nul dat je een tocht naar het centrum zou overleven.

Japan doet onheilspellende ontdekking: zwart gat dichterbij dan gedacht

Ook zullen we nooit de binnenkant van dit fenomeen gaan zien. Een sonde zou in theorie een foto kunnen maken, maar deze kan niet teruggestuurd worden omdat het zwarte gat alles opzuigt. Zelfs al zouden we met de snelheid van het licht kunnen reizen, dan nog is het plan gedoemd om te falen. Want zoals je hebt kunnen lezen, kan zelf licht niet ontsnappen aan een zwart gat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen