Daniel Koster
Daniel Koster 12 jun 2015

Zweden stimuleert bloeddonoren door ze te smsen als hun bloed een leven redt

Het is eigenlijk zo simpel: je doneert bloed en helpt daarmee andere mensen. Het doet bijna geen pijn en is een kleine moeite. Als je echter aan mensen vraagt of ze bloed doneren, dan zal het merendeel zeggen van niet. Dit is vooral te merken aan het sterk dalende aantal van bloeddonoren in de Westelijke werelden. Zweden heeft hier een slimme oplossing voor.

Smsen van bloeddonoren

Één van de problemen met het doneren van bloed is dat je niet echt doorhebt wat er met je bloed wordt gedaan. En of er uberhaubt wat met je bloed wordt gedaan. Om deze reden experimenteert Zweden met het sturen van een sms als jouw bloed wordt gebruikt. Hierdoor hopen zij dat de donor een positief gevoel overhoudt aan het doneren van bloed en dit in de toekomst nog een keer zal doen. Daarnaast zou het ook nog zo kunnen zijn dat de donor zijn positieve gevoel met andere deelt, waardoor een sneeuwbaleffect wordt veroorzaakt.

Engeland

Dit is niet het eerste initiatief om mensen te stimuleren om bloed te doneren. Bloeddonoren zijn namelijk hard nodig. In Engeland werd geëxperimenteerd met het vervangen van straatnaamborden. Bij deze straatnaamborden waren alle letters ‘O’ en ‘A’ verwijderd, welke de bloedtypes representeren. Beide acties willen hierdoor meer aandacht creëren in de media en bij mensen onderling voor het doneren van bloed.

Turkije

In Turkijke is er nog een andere manier bedacht om mensen te stimuleren om bloed te doneren, dit maal onder voetbalsupporters. Er is een competitie opgesteld van alle voetbalclubs. Als een supporter van een voetbalclub bloed doneert, dan kan hij aangeven voor welke voetbalclub hij is. Dit wordt bijgehouden in de stand. Op deze manier doneerden 84.350 Galatasaray-fans hun bloed, waarmee zij de koppositie veroverden. Slim initiatief!

En jij?

Wij moeten eerlijk toegeven, het gebruik van dit soort middelen om jou en andere om je heen te stimuleren heeft naar ons idee effect. Wij voelen ons in ieder geval al een stukje schuldiger dat we al een tijdje geen bloed meer hebben gedoneerd. Vooral nu je weet wat het belang is en dat je er mensen daadwerkelijk mee helpt. Bloed doneren dus!

Reageer op artikel:
Zweden stimuleert bloeddonoren door ze te smsen als hun bloed een leven redt
Sluiten