Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Apps 27 mei 2020

Zwitserland als eerste aan de haal met corona-app Apple en Google

De eerste app die volledig gebruikmaakt van de tools die Apple en Google beschikbaar stelden is nu vrijgegeven in Zwitserland. De app heeft de naam SwissCovid meegekregen en is vooralsnog alleen beschikbaar voor mensen die een essentieel beroep hebben.

Op moment van schrijven kan een beperkte groep mensen uit Zwitserland, mensen die bijvoorbeeld werkzaam zijn in de gezondheidszorg of een publieke functie hebben, de app installeren. Het is de bedoeling dat de applicatie uiteindelijk voor iedereen beschikbaar zal zijn. Echter, leden van het parlement moeten daar eerst nog over beslissen. De president aldaar gaat eerst nog in gesprek met het parlement voordat de app breder verspreid wordt. Het is de bedoeling dat SwissCovid uiteindelijk medio juni gelanceerd wordt.

Klik/tap (Afbeelding: MIT)

Zwitserland lanceert SwissCovid

Daarmee is Zwitserland sneller met zijn eigen app voor contactonderzoek dan Letland. Daar hopen de ontwikkelaars van de app voor contactonderzoek in het kader van COVID-19 de applicatie aanstaande donderdag te lanceren. Daar is de tussenstap, het stemmen in het parlement, namelijk niet nodig. De BBC meldt dat Apple de benodigde app al heeft goedgekeurd voor de App Store, waardoor die dus in elk geval in de downloadwinkel kan verschijnen. Het wachten is nu op het moment dat de app ook in Google Play mag staan.

Een vertegenwoordiger laat weten dat ze het heel tof zouden vinden in Letland als ze het eerste land zijn waar een dergelijke app voor de complete bevolking beschikbaar is. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat iedereen in het land zichzelf kan weren tegen het virus. Het is de bedoeling dat we ook in Nederland een app krijgen die werkt op basis van dezelfde tools voor ontwikkelaars. Daar wordt op dit moment nog hard aan gewerkt. Wanneer we die app precies kunnen verwachten, is op moment van schrijven helaas nog niet duidelijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Zwitserland als eerste aan de haal met corona-app Apple en Google
Sluiten