Een 18+ Star Wars film is mogelijk, maar hoe zou dit eruit zien?

Films & Series Lucas van de Wetering 14 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Dave Filoni staat open voor een R-rated Star Wars project, maar kan dit echt gebeuren? En hoe zou dit eruit zien?

Star Wars is ondertussen al decennialang een van de grootste, popcultuur-franchises op de wereld. Sinds de releasen van zijn eerste film in 1977 zijn hier heel wat nieuwe films en series bijgekomen en is het uitgegroeid tot het universum dat we nu kennen.

Ook al heeft Star Wars zoveel verschillende projecten, ze hebben allemaal één ding gemeen; geen van de projecten heeft een R-rating. Wanneer een film een R-rating heeft, betekent het dat je minimaal 18 jaar oud moet zijn om de film zelf te mogen kijken. Maar in dit gebrek aan 18+-films zou verandering kunnen komen.

Een R-rated Star Wars project

In een recent interview met Dave Filoni in de Happy Sad Confused podcast kwam het idee naar voren om een R-rated Star Wars project te maken. Dit idee werd ook voorgesteld aan Filoni en er werd gevraagd wat hij van een R-rated Star Wars project zou vinden, en zijn reactie is verassend positief.

Al heeft Filoni niet per se gezegd dat hij het van plan is of iets dergelijks, is hij ook niet tegen het idee. De regisseur liet weten dat hij vindt dat Star Wars op allerlei manieren aangepakt kan worden, zolang de maker maar in zijn comfortzone blijft. Ook is het maken van unieke projecten juist positief, anders gaat iedereen doen alsof ze George Lucas zijn. Verschil en diversiteit verbeterd een breed universum zoals die van de ruimteoorlog.

Een 18+ Star Wars film is mogelijk, maar hoe zou dit eruit zien?
(Afbeelding: Lucasfilms)

Hoe zou het eruit zien

Het zou op zich geen extreem moeilijke uitdaging moeten zijn om een Star Wars film te maken met een R-rating. De franchise gaat over een oorlog in de ruimte, en oorlog is nou niet heel kindvriendelijk. Ook heeft de ruimtefranchise wel eens laten zien dat ze redelijk duister kunnen zijn. Neem bijvoorbeeld de scène van Darth Vader in Rogue One of heel veel delen van de The Clone Wars-serie.

Star Wars gaat niet over vlinders en regenbogen, dus een R-rated project is niet zo ver gezocht. Zo zou een live action-versie van The Clone Wars al heel makkelijk R-rated gemaakt kunnen worden. Ze zouden alleen wat bloed moeten toevoegen, en misschien hier en daar een scheldwoord. Vooral omdat het grappig zou zijn om Yoda te horen schelden.

Is het mogelijk?

Vanuit een creatief standpunt is een R-rated Star Wars zeker mogelijk. Er zijn genoeg manieren hoe ze het zouden kunnen doen. Maar dan is het nog de vraag of Disney het wel wil, de ruimtefranchise is nou eenmaal eigendom van het bedrijf.

Toch heeft het bedrijf achter Star Wars recent laten zien dat ze wel in staat zijn een R-rated project te maken binnen een grote franchise. De aankomende Deadpool & Wolverine krijgt ook een R-rating. Als Disney het aandurft met Marvel, dan is er wellicht ook wel een kans voor Star Wars.

Of we daadwerkelijk ooit een R-rated Star Wars project gaan krijgen is maar de vraag. Wel weten we nu dat Dave Filoni er voor open zou staan. Kom op Disney, als je het kan met Marvel dan is Star Wars ook mogelijk.

Under Paris op Netflix is een hit, maar met deze films ga je écht naar de haaien

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen