184 miljoen Facebook, Microsoft en Google-wachtwoorden zijn gelekt

Apps Jeroen Kraak 26 mei 2025
Leestijd: 2 minuten

Meer dan 100 miljoen wachtwoorden zijn buitgemaakt door hackers. Dit kan je er tegen doen om geen slachtoffer te worden.

Het is een van je grootste nachtmerries: gehackt worden. Soms kunnen je gegevens zelfs buitgemaakt worden, terwijl je er niets aan kan doen. Zo hebben hackers meer dan 184 miljoen unieke accountgegevens zoals wachtwoorden voor Google, Microsoft, Apple, Facebook en Instagram buitgemaakt.

Maar hoe maak je de kans zo klein mogelijk dat je gehackt wordt? Wij nemen het met je door.

De meer dan 184 miljoen gebruikersgegevens zijn opgespoord door cybersecurityonderzoeker Jeremiah Fowler. Hij vond een online database die niet versleuteld was. Al deze gegevens zijn buitgemaakt door een infostealer. Dit is een tool die hackers gebruiken om wachtwoorden en andere gevoelige gegevens te stelen.

En deze gegevens zijn zeer handig voor hackers. Niet alleen kunnen ze inbreken op accounts, maar ze kunnen ook de persoonlijke informatie gebruiken om je op te lichten. Ze kunnen zich daardoor geloofwaardig voordoen, omdat ze veel details van je weten.

Zo bescherm je jouw wifi-router optimaal tegen hackers
Foute boel! (Afbeelding: Unsplash)

Toen de onderzoeker achter de informatie kwam, deelde hij het nieuws met de hostingprovider. Die wilde de naam van de man achter de database niet bekendmaken. Hij wist dus niet of dit een fout was, of dat deze informatie afkomstig was van malware.

Om toch de juistheid van de informatie te controleren, mailde hij naar mensen die in het bestand stonden. Het bleek dat het wel degelijk geldige wachtwoorden waren van bijvoorbeeld Microsoft-, Facebook- en Google-accounts. Deze gegevens bleken dus uit malware afkomstig.

Voorkom dat je gegevens gebruikt kunnen worden door hackers

Dit is te voorkomen op verschillende manieren. Gebruik niet zomaar je e-mail als cloudopslag. Als deze eenmaal gehackt wordt, zien criminelen echt alles over je. Daarnaast is het ook handig om voor elk account dat je online hebt een ander wachtwoord te gebruiken.

Je hebt misschien wel tientallen of zelfs meer dan honderd accounts. Het is ontzettend lastig om voor elk account een ander wachtwoord te onthouden. Gelukkig hoef je dat ook niet te doen, want een wachtwoordmanager is een ideale oplossing. Dit programma slaat veilig je wachtwoorden op en maakt voor elk account een ander aan. Wel zo handig.

Maar je doet er ook goed aan je wachtwoorden regelmatig te veranderen, vooral voor belangrijke accounts zoals je Google Gmail. Bovendien geven veel wachtwoordmanagers ook aan wanneer je account of wachtwoord is buitgemaakt. Zo kan je meteen een ander wachtwoord aanmaken. Daarnaast is het ook goed om complexe wachtwoorden te maken met veel verschillende tekens. Deze zijn voor hackers moeilijker te kraken.

Om je echt goed te beschermen, zet je ook tweestapsverificatie aan. Als er op een nieuw apparaat ingelogd wordt, moet eerst een code ingevoerd worden die bijvoorbeeld naar je e-mail of smartphone wordt gestuurd. Zo kunnen hackers er niet zomaar bij.

Zo bescherm je jouw wifi-router optimaal tegen hackers

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen