2000 jaar oude computer blijft nog altijd mysterie voor wetenschappers

Wetenschap Sam Dille 12 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Een computer van meer dan tweeduizend jaar oud houdt wetenschappers flink bezig. Het apparaat is een astronomische kalender die werd ontdekt in een Grieks scheepswrak in 1901. De slimme machine was zijn tijd ver vooruit.

De Antikythera-machine volgt de bewegingen van de zon, maan en planeten. Op basis daarvan voorspelt hij de fasen van de maan en kan hij zelfs verduisteringen voorspellen. De computer is een bijzonder stukje oude technologie die wetenschappers nog steeds niet helemaal begrijpen.

De mysterieuze computer is lastig te onderzoeken

Een uurwerk dat je kunt opwinden klinkt misschien niet zo heel complex, maar de onderdelen die in deze computer werden gebruikt waren hun tijd ver vooruit. De Antikythera-machine is technisch gecompliceerder dan elk ander object dat van die tijd is gevonden. Helaas kunnen wetenschappers de computer zelf niet meer onderzoeken.

Het apparaat ligt in duizend afzonderlijke stukken en er is nog maar een derde van de oorspronkelijke machine over. Daar komt bij dat de computer is gemaakt van dertig oude, verroeste tandwielen. Dat maakt het onmogelijk om te onderzoeken hoe het apparaat precies werkt.

Het is heel bijzonder dat mensen zo lang geleden al iets zo verfijnd konden maken. Vooral omdat ze toen geen toegang hadden tot de technologie die we vandaa

3D-model

Gelukkig hebben experts van het University College in London het apparaat in 3D kunnen nabootsen. Uit dit onderzoek bleek dat de computer een geniale creatie was. De onderzoekers geloven dat het apparaat tot veel meer in staat is dan we nu denken. Ze schreven erover in een artikel, gepubliceerd in Scientific Reports.

Dit is trouwens niet de enige ontdekking die wetenschappers recent hebben gedaan over het verleden. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat er veel meer T-rexen op aarde rondliepen dan we eerst dachten. Hoeveel het er precies waren, vertellen we je in dit artikel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen