Is 2024 het jaar om die 4K-televisie in te ruilen voor een 8K-tv?

Televisies Jeroen Kraak 20 feb 2024
Leestijd: 4 minuten

Er komen steeds meer 8K-tv’s op de markt. Is 2024 het ideale moment om er eentje aan te schaffen of is het slim om bij je 4K-televisie te blijven?

QLED, OLED, miniLED, LCD, 4K, 8K… Het is behoorlijk lastig als al die termen je om de oren vliegen zodra je een nieuwe televisie wil kopen. Maar goed, die termen zijn er natuurlijk niet voor niets.

In dit artikel duiken we in de wereld van 8K-televisies. Wat is het precies en heb je er, gezien het hoge prijskaartje, iets aan? Belangrijker nog: is het al hét moment om je 4K-tv vaarwel te zeggen?

Wat is 8K precies?

In 2024 komen er wellicht meer modellen op de markt, maar 8K is natuurlijk niet nieuw. De televisies, met een resolutie van 7680 x 4320, zijn vier keer scherper dan 4K-modellen (3840 x 2160) en zestien keer scherper dan Full HD-modellen (1920 x 1080).

Meer pixels betekenen dus een scherper beeld. Toch heeft dit vooral nut bij grotere schermen. Het aantal pixels verandert nooit bij een televisie. Een 4K-tv van bijvoorbeeld 45-inch heeft evenveel pixels als een 4K-televisie van 65-inch. De pixels zijn dus groter op een televisie met meer inch.

Is 2024 het jaar om over te stappen van een 4K naar 8K-tv?
(Afbeelding: Samsung)

Heb je bijvoorbeeld een 55-inch televisie, dan zal je het verschil vanwege die pixelgrootte amper zien. Pas bij 77-inch zal je echt verschil zien. Bovendien moet je er dan ook nog eens redelijk dicht op zitten, wat bij zo’n groot formaat niet echt prettig is. Het heeft dus eigenlijk geen zin om bijvoorbeeld een 65-inch-versie te kopen.

Is er veel 8K-content?

Bijna alle films en series worden op dit moment gemaakt voor 4K. Sterker nog, via de streamingdiensten wordt 8K niet eens aangeboden en dat heeft verschillende redenen. Niet alleen kost het een behoorlijke bandbreedte, maar ook hebben niet veel mensen een 8K-tv in huis. Dat weegt voor streamingdiensten niet op tegen extra kosten.

Samsung heeft echter in samenwerking met Warner Bros. aangekondigd om filmtrailers in 8K beschikbaar te maken. Maar goed, dit zijn alleen trailers.

Op YouTube zijn er echter wel 8K-video’s beschikbaar. Dit zijn echter meer landschappen en dergelijke. Echte clips of uitgebreidere content in 8K is er niet echt op het platform.

Qua gaming geldt eigenlijk precies hetzelfde verhaal. De Xbox Series X en PlayStation 5 kunnen 8K wel ondersteunen, maar veel gamemakers beginnen er (nog) niet aan. Er zijn wel een paar kleine games die het gebruiken, maar het is echt meer een gimmick. Voor games als Call of Duty of EA Sports FC is het niet beschikbaar.

Hoe werkt upscaling op je tv?

Wel hebben 8K-tv’s de mogelijkheid om beelden te upscalen. Dat wil zeggen dat de software en processor in de televisie het beeld beter maken. De beeldkwaliteit gaat wel iets omhoog, maar echt veel verschil is er niet te zien.

Toch is er wel een probleem, aangezien het verschil in pixels enorm is. Vooral als je oude content kijkt, die niet in 4K is gemaakt, is het een behoorlijke opgave voor een 8K-televisie om dit goed te doen, zonder dat het onscherp wordt. De software van de televisie moet door middel van machine-learning al die extra pixels goed opvullen. Die techniek wordt echter steeds beter.

Prijs van een 8K-tv

Een van de redenen waarom 8K (nog) geen hit is en entertainmentpartijen het links laten liggen, is de aanschafprijs. 8K-tv’s zijn flink duurder dan de 4K-varianten die inmiddels echt zijn ingeburgerd.

Op dit moment is de goedkoopste 8K-televisie bij Coolblue bijvoorbeeld een Samsung Neo QLED voor 2.799 euro. Maar zoals gezegd, met een afmeting van 65-inch heb je er eigenlijk nauwelijks wat aan. Voor een 75-inch model ben je zo’n duizend euro meer kwijt.

Kopen of skippen?

De techniek van upscaling wordt steeds beter, maar de grote vraag is of je echt veel meer gaat zien dan bij een 4K-variant. Dit heeft vooral te maken met de grootte van de televisie.

De content valt nog steeds tegen. En hoewel er telefoons zijn waarmee je 8K-content kan opnemen, moet je jezelf afvragen of je echt je vakantievideo’s op je megatelevisie gaat kijken.

Hoewel 8K al sinds 2018 verkrijgbaar is, staat de techniek nog steeds in de kinderschoenen. Het wordt nog steeds niet echt ondersteund, dus een 8K-televisie is vooral een investering in de verre toekomst.

Wil je nu dus een betere televisie, dan kan je beter in andere zaken investeren die wel betere beeldkwaliteit leveren. Denk hierbij aan een betere OLED. Daarnaast is het goed om het extra geld te investeren in een goede soundbar en subwoofer om een echte bioscoopervaring te beleven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen