Deze 5 elektrische auto’s zijn fantastisch, maar vereisen leip veel aandacht

Elektrische auto's Sam Dille 8 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Elektrische auto’s zijn op lange termijn goedkoper dan een auto op benzine. Natuurlijk hebben ze een enorme aankoopprijs, maar na een paar jaar betaalt de investering zich uit. Althans, in de meeste gevallen.

Soms gaan de voordelen van een elektrische auto namelijk gepaard met enorme onderhouds- en reparatiekosten. De prijzen zijn meestal laag voor de eerste paar jaar na aanschaf, maar stijgen flink in het vierde en vijfde jaar. Als je met de nieuwste technologie wil rijden, is dat dus lang niet altijd goedkoop.

Deze 5 elektrische auto’s zijn fantastisch, maar bijna niet te betalen

Nu horen we je denken, om welke modellen gaat het precies? Dat gaan we je eens haarfijn uitleggen. Deze 5 elektrische auto’s zijn geweldig, maar hebben enorme onderhoudskosten.

1. Ford Mustang Mach-E

Met 3.337 is het onderhouden en repareren van een 2022 Ford Mustang Mach-E niet heel goedkoop. Er zijn veel alternatieven voor een Mach-E, maar Mustang-fans laten zich niet van de wijs brengen.

De elektrische auto ontving in 2021 de Noord-Amerikaanse SUV of the Year Award. Maar de prijs voor de goedkoopste EV gaat hij vast niet winnen.

Ford Mustang Mach-E Extended Range RWD
Ford Mustang Mach-E (Afbeelding: Ford)

2. Hyundai Kona

Voordat je er een koopt, is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent over de Kona 2022. Het voertuig is namelijk duurder in onderhoud dan je misschien verwacht.

Hyundai verkoopt haar elektrische auto’s vaak redelijk betaalbaar, maar de onderhoud- en reparatiekosten duurder dan bij andere merken. Zo zijn de reparatiekosten al snel meer dan 650 euro.

Hyundai Kona Electric 2022
Hyundai Kona Electric 2022 (Afbeelding: Hyundai)

3. Kia Niro Elektrische auto

De Kia Niro heeft bijna dezelfde onderhoudskosten van vijf jaar als een Ford Mustang Mach-E uit 2022, voor 3.337 euro.

De reparatiekosten worden geschat op 0 euro tot ongeveer het vijfde jaar van bezit. Dan stijgt de prijs tot 490 euro. Het vijfde jaar kan dus aardig duur worden.

Kia e-niro elektrische auto
Kia e-Niro (Afbeelding: Kia)

4. Tesla Model 3

De Tesla Model 3 onderhoudskosten van 1.975 euro over vijf jaar lijken laag. Maar dat komt door de reparatiekosten. Het kost bijna hetzelfde bedrag, 1.969 euro om precies te zijn, om de elektrische auto na vijf jaar te repareren.

Sommige bestuurders vinden het daarom verleidelijker om een Mustang Mach-E te kopen. Die heeft immers een stuk lagere reparatiekosten. EV-rijders die helemaal weg zijn van de Tesla Model 3 willen deze prijs maar al te graag betalen.

Hoe Tesla ervoor zorgt dat je elektrische auto minder snel gestolen wordt
Tesla Model 3 (Afbeelding: Tesla)

5. Tesla Model S

De Tesla Model S uit 2020 heeft enorme onderhoudskosten. De onderhoudskosten van de elektrische auto kosten zo’n 6.240 euro. En daar komt nog een bedrag bovenop.

In het vijfde jaar van onderhoud zijn de reparatiekosten voor een Tesla Model S een verbazingwekkende 4.432 euro. Na 5 jaar onderhoud is je portemonnee dus 10.000 euro lichter. Voor hetzelfde geld kun je een tweedehands Porsche Boxster uit 1998  kopen (!)

Tesla Model S Apple Music
Tesla Model S (Afbeelding: Tesla)

Elektrische auto goed voor de planeet, maar er zit een addertje onder het gras

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen