Waarom je 5G zo snel mogelijk uit wil zetten op je iPhone of Android

Smartphones Sam Dille 15 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Nieuw onderzoek laat zien dat 5G meer batterij verbruikt op Android- of iPhone-toestellen dan 4G. Dat zou betekenen dat je het beter van je smartphone kun halen. Alleen is niet iedereen het daarmee eens.

5G heeft enorm veel te bieden. Het netwerk is een stuk sneller in vergelijking met zijn voorganger. Bovendien kan het mobiele netwerk meer data versturen en is het veel stabieler. Toch is de service minder prettig voor je Android- of iPhone-toestel.

5G verbruikt meer batterij dan 4G

Onderzoekers van Ookla testten onlangs moderne processors op Android- en iPhone-apparaten. Ze vergeleken de Snapdragon 8 Gen 2-chipset van Qualcomm met de vorige editie, de Snapdragon 8 Gen 1. Beide processors worden gebruikt in veel smartphones van het besturingssysteem van Google.

De onderzoekers ontdekten dat de Gen 2 efficiënter is dan de Gen 1 en minder stroom verbruikt, namelijk 31 procent voor 5G-gebruikers en 25 procent voor 4G-LTE-gebruikers. Ze kwamen er ook achter dat 5G mobiele netwerken 6 tot 11 procent meer batterij verbruiken dan 4G. Je batterij lijkt dus sneller leeg te lopen als je Android of iPhone een 5G-netwerk gebruikt.

Waarom het onderzoek niet helemaal te vertrouwen is

Niet iedereen is onder de indruk van deze tests. Experts betwijfelen of het onderzoek wel goed is uitgevoerd. Mark Jackson van ISP Review vond de methode van Ookla “heel simpel”. De onderzoekers testten het batterijverbruik door de apparaten honderd procent op te laden in de ochtend. Vervolgens keken ze in de middag naar hun batterijlading.

Maar ze hielden geen rekening met belangrijke details. Zoals de grootte van het scherm, de helderheid en welke apps er actief waren. Het onderzoek keek ook niet naar hoeveel gegevens de Android- en iPhone-smartphones hadden gedownload.

5G
5G (Afbeelding: Pixabay)

Batterij van je Android-smartphone bijhouden

Of je 5G écht uit moet zetten op je smartphone is, als we Jackson moeten geloven, nog niet bewezen. Dat betekent echter niet dat je niks aan de kwaliteit van je batterij kunt doen. Het snel leeglopen van de batterij heeft immers genoeg andere oorzaken. Bijvoorbeeld: hoge resolutie, cachegegevens of energievretende apps.

Er is genoeg wat je kunt doen om je batterij minder snel leeg te laten lopen. En daar helpen we je heel graag mee. We hebben een lijst gemaakt met vijf apps die de batterij van je Android-toestel bijhouden. Je vindt ze allemaal .

5 beste apps die de batterij van je Android-telefoon bijhouden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen