A24 maakt je favoriete film op Netflix en Apple TV+, maar wat is het?

Films & Series Rik Claessen 21 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Populaire films als Midsommar en Ex Machina zijn gemaakt door het mysterieuze A24 dat samenwerkt met Apple TV+ en Netflix. Wat voor bedrijf is het precies?

Steeds meer films worden gemaakt door dit bedrijf. Veel van die films zijn een groot succes. Het zou zomaar kunnen dat ook jouw favoriete film gemaakt is door ze. Onlangs werkte ze nog samen met Apple TV+ en veel van hun films staan bijvoorbeeld ook op Netflix. Maar wat is dit mysterieuze bedrijf?

We hebben het natuurlijk over A24. Als we A24 niet hadden, zouden we een heleboel topfilms niet hebben. Een paar voorbeelden zijn Ex Machina, Hereditary, Midsommar en Everything Everywhere All At Once. Van horror tot sci-fi en van romantiek tot humor. A24 heeft ontzettend veel films onder zijn naam. Maar voor bedrijf is het eigenlijk?

Dit is A24

Als je met enige regelmaat films kijkt, is de kans groot dat je talloze films van A24 voorbij hebt zien komen. Het bedrijf werkte kort geleden zelfs samen met Apple TV+ voor hun film Causeway. Eerder werkte A24 samen voor de films van The Tragedy of Macbeth en Sharper. Je herkent de films aan het feit dat de tekst ‘A24’ kort even in beeld komt bij de opening van de film.

Maar wat doen die letter en cijfers eigenlijk? A24 is een bedrijf dat films produceert en distribueert. Het bedrijf is in 2012 opgericht in New York. De eerste film die ze hielpen met produceren was er eentje genaamd A Glimpse Inside the Mind of Charles Swan III. Een film die de meeste van ons niks zegt.

Wat is dat bedrijf dat al jouw favoriete films op Netflix en Apple TV+ maakt?
(afbeelding: A24)

En dat is het geval voor een groot deel van de films van dit productiehuis. Het eerste grote succes wisten de New Yorkers binnen te halen met de film Moonlight. De film won veel prijzen en is sindsdien op veel streamingdiensten te zien, van Netflix tot dus Apple TV+.

Sindsdien zijn er een heleboel succesvolle films op het witte doek verschenen dankzij A24. Denk maar aan Midsommar, Hereditary, Lady Bird, Uncut Gems en Ex Machina.

Samenwerken met grote bedrijven als Apple TV+ en Netflix

Productiehuizen genoeg in de filmindustrie. Waarom kiezen Apple TV+ en Netflix er dan bijvoorbeeld toch voor om met A24 samen te werken? Dit productiehuis doet het nét even iets anders dan andere grote geldschieters in Hollywood. A24 geeft de voorkeur aan filmmakers die durven te experimenteren, niet uit de weg gaan voor maatschappijkritische thema’s en een diverse cast en crew laten meewerken.

Het productiehuis is dus een voorvechter van inclusiviteit, creativiteit en kunst. Dat zie je goed terug in de films. Niet alleen hebben films van A24 vaak een aparte, maar te gekke soundtrack, ook de manier waarop scènes gefilmd worden wil nog wel eens afwijken van het standaard Hollywoodprincipe. Ze deinzen er niet voor terug als een regisseur eens wat wil experimenteren met het een en ander.

Wat is dat bedrijf dat al jouw favoriete films op Netflix en Apple TV+ maakt?
Midsommar was een megahit van A24 (afbeelding: A24)

A24 werkt ook vaak samen met opkomende talenten. In plaats van constant te kiezen voor acteurs die hun roem al hebben, laten ze nieuwkomers regelmatig in de schijnwerpers staan. Maar de reden waarom Apple TV+ en Netflix waarschijnlijk met dit productiehuis willen samenwerken is dat A24 geen enkele taboe uit de weg gaat. Veel van hun films zijn kritisch op bepaalde thema’s of personen in onze samenleving.

Deze films van A24 liggen in het verschiet

Door creativiteit en kritische thema’s hoog in het vaandel te hebben, valt het productiehuis bij veel mensen in de smaak. Zeker onder filmfanaten en cinemanerds is A24 erg populair. Daardoor hoeft het productiehuis ook niet heel veel te investeren in reclame. Over het algemeen zijn ze afhankelijk van mond-tot-mondreclame.

En dankzij die mond-tot-mondreclame heb je misschien wel gehoord van een paar A24 films die binnenkort verschijnen. Deze week verscheen Civil War en binnen kort komen de films Sing Sing, A Different Man en Y2K uit. De kans is natuurlijk ook erg groot dat Apple TV+ of Netflix wilt gaan samenwerken met A24 waardoor we nog meer vette films gaan krijgen.

Paramount geeft twee Star Trek-series nieuw seizoen, maar de beste serie sneuvelt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen