Dodelijke Amerikaanse innovatie: militaire AI-drones van een oude bekende

Gadgets Jeroen Kraak 29 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

De Verenigde Staten werken aan een nieuw wapen dat flink wat angst inboezemt. Een autonome zwerm drones moet het slagveld domineren.

In 2014 verkocht Palmer Luckey zijn VR-brillenbedrijf Oculus aan Facebook en investeerde het geld in zijn nieuwe startup Anduril. Nu werkt hij samen met het Amerikaanse leger aan de ontwikkeling van defensievoertuigen en gadgets, waaronder een autonome drone die in zwermen op het slagveld opereert.

We zien dat landen drones inzetten in oorlogen. Russische troepen gebruiken Iraanse drones in hun strijd tegen Oekraïne. Bijna alle landen hebben nu gevechtsdrones. Deze worden bestuurd door piloten vanachter een scherm.

AI-drones voor de Verenigde Staten

De Verenigde Staten willen een stap verder gaan. Ze willen dat drones onafhankelijker worden dan andere onbemande vliegtuigen. Deze drones moeten verschillende missies kunnen uitvoeren, zowel onder menselijke besturing als autonoom. Hiervoor is AI-software nodig.

Toch is AI in het leger niet helemaal nieuw. De Verenigde Staten gebruiken het al voor doelherkenning en -planning. Dat is echter anders dan het controleren en besturen van systemen. Het doel is wel dat AI bemande vliegtuigen gaat ondersteunen.

Opstapje tot autonomische zwermen

Het idee is dat een normale piloot verschillende AI ‘wingmen’ krijgt. Hierdoor worden ze dodelijker en is de kans groter dat ze veilig terugkeren van een missie. Dit zou uiteindelijk moeten leiden tot echt autonome missies, oftewel zwermen AI-drones. Kleinere, goedkope versies kunnen dan meer schade aanrichten dan één grote.

Om dit te realiseren, wordt vooral naar Anduril gekeken, meldt Wired. Het speciale Lattice-platform van het bedrijf wordt gebruikt om verschillende sensoren en wapensystemen te verbinden. Dit zorgt voor een goede visualisatie van het slagveld en maakt het mogelijk om een hele zwerm drones samen te laten werken.

Er is echter een groot nadeel. Meer systemen zonder menselijke tussenkomst vergroten het risico op fouten. Als een drone een fout maakt, kunnen meerdere exemplaren die fout volgen omdat ze verbonden zijn. Dit kan leiden tot een enorme ramp.

De Verenigde Staten blijven zich hier volledig op richten. In de komende vijf jaar investeren ze zes miljard dollar in het programma voor (zelfstandige) drones. De toekomst van oorlogsvoering lijkt dus ook AI te worden. De grote vraag is echter hoe ethisch dit is en waar de grenzen liggen. Helaas zullen we daar vanzelf achterkomen.

Razendsnelle drone Venus Aerospace is zowel vloek als zegen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen