Je kan nu vrij rondlopen in AI-gegenereerde werelden
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.want.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F05%2FhX8yg2tDakN8hBLZqAeaOYGidI.png)
AI-startup Odyssey heeft hun interactieve video-model uit de doeken gedaan. Gebruikers kunnen vrij rondlopen in AI-werelden.
We hebben nu al eventjes afbeeldingen en video’s gegenereerd door AI. Zo heeft Google’s videogeneratie-model Veo 3 al hoge ogen gevangen door de kwaliteit en inbegrepen geluid. Mensen zijn ook al aan de slag geweest met ChatGPT’s afbeeldingsgeneratie om hun eigen foto’s om te toveren in animatiestijlen of actiefiguren. De startup Odyssey komt nu met iets compleet nieuws: interactieve AI-werelden.
Odyssey beschrijft de ervaring als video’s die je kan kijken en besturen. Via de website kan je op je smartphone of pc rondlopen in compleet gegenereerde werelden gebaseerd op onze eigen wereld. Het lijkt op een bizarre mix tussen Google Street View, een videogame en een koortsdroom.
Om het te begrijpen raden we het aan om het zelf te proberen. Je kan de ervaring op elk apparaat in je browser proberen op de site.
Rondlopen in niet-bestaande werelden
Via de website kan je met een digitale joystick rondlopen. Toegegeven, het ziet er erg wazig uit. Verwacht geen virtuele fotograaf te kunnen zijn in de wereld. Met een druk op de knop kan je in een compleet andere locatie rondlopen. Terwijl je rond beweegt, interpreteert het AI model wat het moet afbeelden en dat kan soms erg gekke beelden opleveren.
Odyssey geeft dan ook toe dat het nog maar een vroege versie is. “De ervaring van nu voelt alsof je een haperende droom hebt – ruw, instabiel en nieuw”, schrijft het bedrijf op hun website. Het is dus vooral een demo waarin je bijvoorbeeld door een deurgang probeert te lopen en er iets heel anders gebeurt, maar het werkt. Je hebt zo’n 2,5 minuten om een wereld te ontdekken voordat het stop, maar je kan dit oneindig blijven doen.
De toekomst van gaming?
Hoewel de demo geen beelden maakt om over naar huis te schrijven, zit er mogelijk een toekomst voor games in het model. Met het tempo dat AI-modellen evolueren kan dit concept flinke stappen maken in slechts enkele jaren. Daar gelooft Pixar-oprichter Edwin Catmull ook in. Hij is een van de mensen die het project steunt.
In een interview met The Verge zegt Catmull dat hij geen specifiek antwoord heeft op wanneer de kwaliteit van de ervaring gaat verbeteren. Wel is hij zeker dat Odyssey aan kop staat als het op interactieve videogeneratie aankomt. Catmull geeft toe dat de huidige kwaliteit nog niet best is. Dat is voornamelijk te wijden aan de texturen van gebouwen. Iets wat volgens hem perfect gedaan kan worden door een neural network. Tot nu toe blijft de Odyssey-ervaring vooral een concept en kunnen we er kort mee spelen voordat we misselijk worden.
Van eigen liedjes tot bizarre video’s: dit zijn de beste AI-sites van het moment