Kan AI ervoor zorgen dat we ons een stuk minder eenzaam voelen?

Tech Sabine Schults 18 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Overal om je heen hoor je dat je AI kunt gebruiken om teksten voor je te schrijven of om wallpapers voor je smartphone te genereren. Kunstmatige intelligentie heeft echter niet alleen praktische voordelen, maar ook emotionele.

AI kan namelijk een rol spelen in het verminderen van eenzaamheid. Niet alleen ouderen, maar ook jongeren kampten de afgelopen jaren door de coronapandemie meer met eenzaamheid dan ooit tevoren. Dankzij kunstmatige intelligentie kunnen we ons echter een stuk minder eenzaam en depressief voelen.

Babbelen met AI

Chatbots zoals ChatGPT, en virtuele assistenten zoals Siri en Google Assistant, kunnen worden ingezet als gezelschap. Je kunt er gesprekken mee voeren en spelletjes mee spelen. Door zelflerende algoritmes worden conversaties bovendien alsmaar beter.

Hoewel diepgaande relaties met AI zoals in de sci-fi-film Her nog ver weg lijken, zijn we er stiekem al aardig dichtbij. Het is dan ook niet gek dat ouderen en anderen die met eenzaamheid kampen steeds vaker in gesprek gaan met kunstmatige intelligentie om onze sociale interactiebalk à la The Sims te vullen.

AI Robot
Minder eenzaam door interactie met robot (Afbeelding: Owen Beard / Unsplash)

Robothulp

Ook kunstmatige intelligentie in de vorm van robots kan bijdragen aan een minder eenzame wereld. Er bestaan al robots die emotionele ondersteuning kunnen bieden aan mensen in een zorginstelling. Denk bijvoorbeeld aan de robotzeehond Paro, die een kalmerend effect zou hebben op ouderen en andere hulpbehoevenden.

Robots die gesprekken kunnen voeren, emoties kunnen tonen en helpen met dagelijkse taken, lijken nog meer op een echt persoon. Daardoor kunnen robots nog een stap verder dan chatbots als het gaat om het verminderen van eenzaamheid. Hoewel er niets boven écht menselijk contact gaat, kan een robot voor mensen met weinig contacten een goede oplossing zijn.

Algoritmes

Daarnaast kunnen AI-algoritmes helpen om interacties te hebben met andere mensen die vergelijkbare interesses of ervaringen hebben. Als je gebruikmaakt van sociale media kom je vast met enige regelmaat nieuwe vriendschapsvoorstellen tegen.

Algoritmes kunnen je dan ook helpen nieuwe vriendschappen te sluiten en nieuwe communities of groepen te ontdekken. Dat draagt er weer aan bij dat jij je uiteindelijk minder eenzaam hoeft te voelen.

Til ChatGPT naar een hoger niveau met 5 machtige opdrachten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen