AirTag in je koffer: mag het en is het verstandig om te doen?

Gadgets Jeroen Kraak 12 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

De AirTag is misschien minder bekend dan de iPhone of AirPods, maar het is zeker een handige gadget. Hiermee kun je al je spullen terugvinden. Maar is het ook een goed idee om deze in je koffer te stoppen om hem niet kwijt te raken?

In het voorjaar van 2021 presenteerde Apple voor het eerst de AirTag. Het bedrijf was al jaren met het gadget bezig, maar vond ‘m in dat jaar goed genoeg om uit te brengen. De ronde tracker moet ervoor zorgen dat je je spullen nooit meer kwijtraakt. Je kunt deze bijvoorbeeld aan je sleutelbos hangen, vastmaken op je fiets of zelfs in een koffer stoppen.

@wantnl

De nieuwe Playstation 5 is hier 🔥🔥🔥 #playstation #playstation5 #playstation5slim #games #gaming

♬ original sound – WANT

Mag je de AirTag meenemen in je koffer?

Om dat laatste is echter veel gedoe geweest. Sommige luchtvaartmaatschappijen zoals Lufthansa wilden deze zender niet in de koffers van passagiers hebben. Het zou volgens hen namelijk onveilig zijn, aangezien het een zender is en draait op een batterij.

Die onveiligheid werd echter ontkracht door onderzoekers en nu mag de zender gewoon mee in je reistas of koffer. En ja, zelfs Lufthansa staat het weer toe. Dat komt omdat de batterij in de AirTag niet genoeg lithium bevat om voor gevaar te zorgen.

Is het ook een goed idee?

Tot zover de praktische informatie. De vraag die blijft, is of het ook echt een goed idee is. Wat mij betreft wel. Hoewel luchtvaartmaatschappijen veel tools hebben om koffers terug te vinden, gaat het soms toch mis. Je koffer kwijtraken is nooit fijn en al helemaal niet als er waardevolle spullen inzitten. De luchtvaartmaatschappij hoeft de schade maar tot een bepaald bedrag te vergoeden.

Met de AirTag zie je meteen waar je koffer is, al is het aan de andere kant van de wereld. Zodra iemand met een iPhone in de buurt is, kan de AirTag een signaal naar jou verzenden. Iets wat zo goed als zeker gebeurt, tenzij je bagage naar Noord-Korea is gestuurd.

Hoe verstandig is het om een AirTag in je (elektrische) auto te stoppen
 (Afbeelding: Apple / screenshot)

Soms nemen luchtvaartmaatschappijen namelijk een loopje met de waarheid. Zo deelde een passagier zijn verhaal online. Terwijl de luchtvaartmaatschappij zei dat een koffer zich in een distributiecentrum begaf, bleek die heel ergens anders te liggen. De koffer bleek dus aan een verkeerd adres geleverd te zijn.

Met de AirTag kun je een luchtvaartmaatschappij dus meteen confronteren met je bevindingen en kan die dus geen smoesjes meer verzinnen. Het zorgt ervoor dat je meer druk op het bedrijf kunt zetten, waardoor je je koffer sneller terugkrijgt. Stop die tracker dus vooral in je reistas. Hij is dan ook handig om je koffer te lokaliseren als deze bijvoorbeeld gestolen wordt in een hotel. Verberg de AirTag echter goed, zodat deze er niet meteen wordt uitgegooid door een crimineel.

Hoe je een AirTag op geniale wijze op je fiets kunt verstoppen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen