Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Google 15 feb 2017

Waarom Amazon’s Alexa de heerser van de smart home markt is

Amazon domineert de Smart Home markt met Alexa. Is het te laat voor Google om de markt te veroveren? Het antwoord op die vraag is verrassender dan je zou denken.

Maak kennis met Alexa

Alexa, de virtuele assistent van retailgigant Amazon, is overal. Van speakers tot koelkasten en tv’s: allemaal worden ze een stukje slimmer dankzij het stukje software. Tegenwoordig is het namelijk belangrijk dat gadgets met elkaar kunnen ‘praten’.

Zo kun je door tegen je speaker te praten je tv aanzetten, of laat je koelkast middels een bericht op je telefoon weten dat de eieren op zijn. Hartstikke handig! Daarvoor moeten al die apparaten echter wel dezelfde software ondersteunen. Dat is de grootste uitdaging voor techgiganten. Wie komt met de standaard die iedereen volgt?

Amazon Alexa

Dat lijkt toch echt Amazon te gaan worden. Dat merkten we tijdens de afgelopen Consumer Electronics Show, de grootste techbeurs ter wereld.

Bedrijven als LG, Ford, Huawei en tientallen startups onthulden allemaal auto’s, smartphones, huishoudapparatuur en andere gadgets die een ding gemeen hebben: Alexa is geïntegreerd.

Amazon Alexa

Dat laat zien hoe machtig Amazon is in de smart home markt. Steeds meer consumenten automatiseren hun levens met de Amazon Echo, de slimme speaker van het bedrijf, en de tientallen gadgets die daarmee samenwerken.

Is Amazon de baas?

Dan hebben we het toch over de toekomst van gadgets, een toekomst die elke techgigant in handen wil hebben. Google introduceerde onlangs Google Home, zijn eigen slimme speaker. Daarnaast komt de zoekgigant met zijn eigen taal voor verbonden apparaten.

Microsoft bracht in samenwerking met Harman zijn virtuele assistent genaamd Cortana naar een slimme speaker. Zelfs Apple werkt naar verluidt aan een toegewijde Siri speaker! Worden speakers dan echt het centrale middelpunt van ieder huishouden?

Google Home

Daar lijkt het toch echt op. Kan Google nog zijn marktaandeel veroveren in een markt waar Amazon de baas is? Dat is maar de vraag. Maar hoe komt het eigenlijk dat Amazon de smart home markt domineert?

Niet schreeuwen, maar een subtiele strategie

Dat komt grotendeels door de manier waarop Amazon Alexa op de markt heeft gebracht. Techgiganten schreeuwden de afgelopen jaren van de daken dat hun revolutionaire virtuele assistenten je leven gaan veranderen. In de praktijk is Siri echter eerder frustrerend dan handig. Een teleurstelling voor de consument dus.

Amazon pakte het anders aan. Het verkocht met de Echo een goedkope speaker, die daarnaast ook nog een aantal commando’s ondersteunt. Daardoor kwam een gehele nieuwe groep consumenten in aanraking met virtuele assistenten.

Voor een deel van hen zal het gewoon een domme speaker blijven en worden de commando’s nooit gebruikt. En dat is prima. Maar er is ook een deel dat langzamerhand tegen zijn speaker begint te praten.

Men raakt gewend dat de speaker simpele taken kan uitvoeren. Het voorlezen van het nieuws, het afspelen van je favoriete muziek. Daarna begon Amazon steeds meer skills aan zijn slimme assistent toe te voegen.

Ondertussen zijn we een paar jaar verder, en heeft Alexa duizenden skills en bijbehorende commando’s. Het is een simpele en intuïtieve manier om de verbonden apparatuur in je huis aan te sturen. Geen moeilijke uitgebreide gesprekken met een virtuele assistent, maar tastbare en effectieve taken die worden uitgevoerd.

Amazon heeft zijn assistent als een Trojaans paard naar binnen gesmokkeld

Dat is cruciaal: Amazon houdt het simpel. Andere fabrikanten hebben moeite met het overtuigen van de consument dat ze een robot nodig hebben. Amazon heeft diezelfde robot allang als een Trojaans paard in een speaker naar binnen gesmokkeld.

Bovenal maakt Amazon’s Alexa het zeer gemakkelijk om spullen op Amazon te kopen. Natuurlijk kun je ook muziek via Spotify streamen, maar standaard verwijst de slimme assistent je naar Amazon’s eigen Prime Music.

Alexa

Oftewel: de slicke interface en simpliciteit van Amazon zorgt er niet alleen voor dat je aan Alexa vast zit voor smart home gadgets, maar ook dat je waarschijnlijk meer geld op Amazon uit gaat geven. Geniaal dus!

In Nederland geldt dat nog niet echt. Niet alleen is de Amazon Echo hier nog niet verkrijgbaar, maar zijn we ook niet gewend om spullen op Amazon te kopen. Maar stel je voor dat Bol.com met een speaker komt waarmee je razendsnel nieuw wc-papier kunt bestellen…

Waarom Google het moeilijk zal krijgen

En dat is een strategie en positie die Google nooit zal kunnen evenaren. Google is een zoekgigant die reclames verkoopt, geen retail-bedrijf. Je Google Home schotelt je echt niet een reclame voor voordat het je lichten uitzet.

Natuurlijk verzamelt Google Home wel data waarmee het weer betere reclames op je telefoon en computer kan laten zien. Maar het hele punt van dit soort slimme speakers is juist dat je minder achter je telefoon of computer hoeft te zitten.

Google’s zwakte is juist de kracht van Amazon.

Door hard mee te gaan in de toekomst van gadgets, ondermijnt de zoekgigant zijn eigen heerschappij op het internet. Voor Amazon is de toekomst van gadgets juist de ultieme mogelijkheid om zijn huidige business nog populairder te maken.

Natuurlijk gaat het nog lang duren voor we allemaal echt tegen onze gadgets praten, en is de markt tegen die tijd weer totaal veranderd. Maar dit is wel een essentieel verschil om in de gaten te houden de komende jaren. Google’s zwakte is juist de kracht van Amazon. Waar heb jij als consument baat bij?

Google kan natuurlijk nog veranderen. Slechts een paar jaar geleden waren analisten er zeker van dat Facebook geen geld zou verdienen met zijn mobiele app. Tegenwoordig verdient het sociale netwerk juist het meeste met zijn mobiele advertentie-platform. Ook Google kan zo zijn draai vinden. Maar is het niet al te laat?

Leuk al die superslimme gadgets, maar er is een goede reden waarom jij niet naar de winkel gerend bent om een smartwatch en virtual reality bril aan te schaffen. We leggen je hier uit wat die reden is.

Reageer op artikel:
Waarom Amazon’s Alexa de heerser van de smart home markt is
Sluiten