Wanneer je Android 14 precies op je smartphone kan verwachten

Smartphones Jeroen Kraak 24 nov 2023
Leestijd: 4 minuten

Hoewel Android 14 nu iets meer dan een maand uit is, heeft nog niet elke smartphone het besturingssysteem. Merken bepalen zelf wanneer ze dit naar hun toestellen brengen. In dit overzicht zie je wanneer jij aan de beurt bent.

Waar bij Apple praktisch iedere iPhone de nieuwe versie van iOS op dezelfde datum krijgt, is dat bij Android niet het geval. Elk merk bepaalt zelf wanneer ze het besturingssysteem naar hun toestellen brengen. Zo ligt dat bij Samsung weer heel anders dan bij Nothing of Google.

Android 14 op je smartphone

Door die verschillende releasedata kan het soms behoorlijk moeilijk zijn om te achterhalen wanneer jij Android 14 krijgt. Hieronder een overzicht per merk.

Google heeft natuurlijk Android 14

Heb je een Google Pixel? Dan heb je een groot voordeel. Je krijgt Android altijd als eerste. Logisch ook, want het bedrijf maakt ook het besturingssysteem.

Het maakt niet uit welk model je hebt, want Google geeft aan alle Pixels op dezelfde dag toegang tot Android 14. Het besturingssysteem is dus al vanaf 4 oktober verkrijgbaar.

Samsung

Een van de grootste smartphonemerken in Nederland is Samsung. Veel gebruikers zullen dan ook benieuwd zijn wanneer Android 14 op hun smartphone verschijnt. Samsung is sinds eind vorige maand begonnen met het uitrollen van de grote update, maar pakt het wel wat anders aan dan Google. Het heeft een bepaalde volgorde.

De Snelle Hap | nieuwe laptops van LG en de Samsung Galaxy S24
De Samsung S23-lijn is prachtig. (Afbeelding: Samsung)

Als eerste komen bij Samsung de nieuwste modellen aan bod, zoals de Galaxy S23 en Flip en Fold 5. Later komen ook de oudere modellen uit. Overigens krijgen niet alle smartphones van het bedrijf de update. Een telefoon van Samsung moet vier generaties aan updates krijgen.

OnePlus

OnePlus bouwt zijn eigen schil om Android en noemt het OxygenOS. Daarom duurt het ook wat langer voordat je toegang hebt op je smartphone. Wanneer de nieuwste versie precies uitkomt is nog niet bekend. Wel is de vierde betaversie al uit.

Als je de laatste drie jaar een OnePlus hebt gekocht, krijg je naar alle waarschijnlijkheid OxygenOS 14, oftewel Android 14 in een OnePlus jasje. Dat betekent dat de 8T waarschijnlijk het oudste toestel is dat de update ontvangt.

Nothing

Voor Nothing geldt hetzelfde verhaal als voor OnePlus. Het bedrijf heeft met Nothing OS 2.5 zijn eigen versie van Android 14. Op dit moment is de open beta van de versie uit en is het wachten op een definitieve versie.

Wat je wat mij betreft echt wil weten over die Nothing Phone (2)
In totaal krijgt een Nothing-telefoon drie jaar updates. Aangezien de Nothing Phone 1 uit juli 2022 stamt, hoef je je dus echt geen zorgen te maken dat je ‘m niet krijgt.

Motorola

Als je een Motorola hebt, zal je nog even moeten wachten op Android 14. De uitrol zal plaatsvinden in het begin van 2024.

De Edge, Edge+ en Ede 30 Fusion zullen de oudste toestellen zijn die de update krijgen. Heb je een toestel dat eerder is uitgekomen dan deze modellen, dan heb je pech.

Xiaomi

Xiaomi was een van de eerste bedrijven die na Google Android 14 uitrolde onder zijn gebruikers. Dit doet het onder de naam MIUI 14. Deze versie is beschikbaar voor de Xiaomi 13 Pro, 13 en 13 T.

Xiaomi gaat iPhone en Samsung achterna met deze nieuwe feature
De Xiaomi 13-lijn. (Afbeelding: WANT/Jeroen Kraak)

Oudere telefoons zullen nog even moeten wachten tot ze toegang krijgen tot MIUI 14. Wanneer die toegang krijgen is helaas nog niet bekend.

Sony en Android 14

Android 14 is al beschikbaar voor de Sony Xperia 1 V. Oudere toestellen zullen, net zoals Xiaomi, nog even moeten wachten, aangezien het bedrijf nog geen zicht heeft op wanneer het nieuwe besturingssysteem wordt uitgerold.

Gelukkig heeft het bedrijf wel al laten weten dat de update gewoon komt naar andere Xperia-toestellen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je ‘m mist.

Asus

Als laatste in de lijst is Asus aan de beurt. Het bedrijf heeft nog geen definitieve versie van Android 14 uitgerold. Wel is er een speciale beta in de Verenigde Staten aan de gang.

De eerste telefoon die Android 14 krijgt bij Asus is het vlaggenschip de Zenfone 10. Wanneer die precies komt durft het bedrijf niet te zeggen, want dat hangt allemaal af van de stabiliteit. De oudste smartphones van Asus die de update zullen krijgen zijn de Zenfone 9 en ROG Phone 6.

Nieuwe functie Gmail maakt binnenkort korte metten met spam op Android

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen