Android-gebruikers opgepast: deze malware wil je bankgegevens jatten

Tech Dennis Mons 23 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Experts op het gebied van hacking en malware, zoals Group-IB en Cyble hebben nieuwe malware ontdekt. De software, die inmiddels op Android-telefoons in 16 landen is opgedoken, heeft het gemunt op je bankgegevens.

Het vermoeden is dat de malware, die overigens de naam Godfather heeft gekregen, een opvolger is van Anubis. Ook dat was een een zogenoemde banktrojan.

Wees op je hoede met je Android-telefoon

Het geniepige van de software is dat het zich voordoet als de inlogpagina van je bank of cryptodienst. Als je je gegevens invoert p je Android-telefoon worden deze dus naar hackers verstuurd.

ThreatFabric ontdekte de Godfather-bankmalware in 2021, maar volgens het laatste rapport van Cyble heeft de malware enorme codewijzigingen ondergaan en kan het nu de nieuwste Android-beveiligingsmaatregelen omzeilen.

Inmiddels heeft de Godfather gegevens gestolen van meer dan 400 online banksites en crypto currency-aanbieders. Mocht je dus de app MYT Müzik tegenkomen dan doe je er verstandig aan deze te mijden. Nadat de app is gedownload, vraagt hij om toestemmingen zoals Google Protect en Accessibility Services.

Nadat de toestemmingen zijn verleend, neemt de app het SMS- en meldingenbeheer van het slachtoffer over en begint het het scherm op te nemen. Het stel daarnaast ook gegevens van je contacten.

Hoeveel mensen te maken hebben gehad met de malware is niet met zekerheid te zeggen. Dat komt ook vanwege het feit dat de malware ook buiten de Play Store verspreid wordt. Wel is bekend dat de Müzik-app meer dan 10 miljoen keer is gedownload.

De Godfather Android-malware heeft 215 bank-apps gehackt, waarvan de meeste zich in de VS (49), Turkije (31), Spanje (30), Canada (22), Frankrijk (20), Duitsland (19) en het VK (17) bevinden. Andere doelen van de Godfather-malware zijn 110 cryptocurrency-uitwisselingsplatforms en 94 cryptocurrency-wallet-apps.

Check hier andere malware die op je gegevens jagen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen