De nieuwe Android-feature die zorgt dat jij je apps altijd bij de hand hebt

Apps Wesley Akkerman 9 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Wanneer je veel Android-apps op je smartphone of tablet hebt staan, dan weet je dat die krengen veel ruimte in beslag kunnen nemen. Google is daarvan op de hoogte en werkt ondertussen aan een oplossing. Daardoor zijn sommige apps – in de toekomst – tot zestig procent kleiner dan ze nu zijn. Hoe kan dat?

Nou, heel simpel eigenlijk. Google doet dit op eenzelfde manier waarop Microsoft dat bijvoorbeeld ook doet op Windows 11: door apps te archiveren. Door bepaalde apps te archiveren kun je dus tot zestig procent van de in beslag genomen ruimte terug claimen. Dat is wat Google haarfijn uitlegt op haar eigen blog.

Apps op Android archiveren

Wanneer je apps archiveert, dan verwijder je ze dus niet helemaal. Je verwijdert grote onderdelen die veel ruimte opeisen of verbinding houden met het internet. Het deel dat achterblijft, bestaat meestal uit persoonlijke informatie die dan niet opnieuw gesynchroniseerd hoeft te worden. Dat scheelt veel tijd als je hem opnieuw wil gebruiken en dus moet downloaden.

Android smartphone
Android (Afbeelding: Unsplash)

Google bewerkstelligt dit door het ontwikkelen van een nieuwe apk. De apk is een Android-installatiebestand. Binnen die apk’s staan dus persoonlijke gegevens opgeslagen. Die komen meteen vrij wanneer je de resterende data downloadt, op het moment dat je de app nodig hebt. Dan is de app wel weer even groot als daarvoor.

Vanaf wanneer kan dit?

Google maakt deze optie nu beschikbaar voor ontwikkelaars. Zij moeten daarvoor versie 1.10 van Bundletool downloaden. Echter, de functie werkt dan officieel nog niet op Android. Dat gebeurt pas wanneer Google de ondersteuning uitrolt. En dat gebeurt pas “later dit jaar”. Maar wanneer precies is nog niet helemaal duidelijk.

Op moment van schrijven is ook niet duidelijk hoe Google de optie presenteert. Mogelijk gebeurt dit binnen hetzelfde scherm waar ook de opties met betrekking tot uitschakelen en verwijderen staan. Gearchiveerde apps zijn in elk geval heel fijn. Ze nemen minder ruimte in én verbruiken geen onnodige data.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Google

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen