Reclame op vergrendelscherm: Android-gebruikers binnenkort de sjaak?

Smartphones Wesley Akkerman 8 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Het ziet ernaar uit dat Android-gebruikers vanaf volgende maand te maken krijgen met advertenties op hun vergrendelscherm. Hier in Nederland hoeven we ons, waarschijnlijk, voorlopig nergens zorgen om te maken. Maar als het ergens anders op de wereld kan gebeuren, kan dat ook hier het geval zijn, natuurlijk.

Wat is er precies aan de hand? Een bedrijf, genaamd Glance, werkt aan technologie waarmee persoonlijke advertenties voorschotelt worden op vergrendelde Android-schermen. Glance is in handen van advertentiebedrijf InMobi. Samen duwen ze volgende maand advertenties naar 400 miljoen lock screens in Azië.

Reclame op vergrendeld Android-scherm

Ondertussen richt InMobi ook zijn pijlen op de markt in de Verenigde Staten, waardoor dergelijke advertentietech toch ineens heel dichtbij komen. Veel advertentiepartners zien dit idee wel zitten. Niet in de laatste plaats omdat Glance in staat was hun omzet te vergroten in de afgelopen drie jaar, aldus Techcrunch.

Google I/O Android 12
Android 12 (Afbeelding: Google)

Wat voor gepersonaliseerde content kun je dan precies verwachten op je smartphone? Zaken als “media en recente gebeurtenissen”, maar ook casual games. Je krijgt dus – ogenschijnlijk – content die je interessant vindt, waardoor je – hoopt het bedrijf – ook advertenties ziet. Maar welke providers gaan hiermee in zee?

Dit kan nooit goed uitpakken

Helaas is momenteel nog niet duidelijk welke providers met deze toko in zee gaan in de VS. Ook weten we nog niet of de advertenties naar alle Android-toestellen komen. Maar één ding weten we wel zeker: dit gaat niet goed uitpakken. Gebruikers zitten hier niet op te wachten en kunnen providers hiervoor afstraffen.

Android en iPhone: 5 overschatte features waar je niet in moet trappen

Het probleem wordt groter wanneer elke grote provider in een land of omgeving in zee gaat met dit soort partners. Want dan heb je als consument niet echt iets te kiezen en krijg je straks dus gedwongen te maken met reclame op het vergrendelde scherm van je Android. Wij krijgen er rillingen van.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Techcrunch

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen