App Formule 1 gehackt? Fans krijgen vreemde berichten (update)

Tech Ramon Mens 3 jul 2021
Leestijd: 1 minuut

Gebruikers van de officiële Formule 1-app krijgen een dag voor de start van de GP van Oostenrijk in Spielberg vreemde berichten. Mogelijk is de app, of in ieder geval het systeem dat push­notificaties stuurt, gehackt.

Op Twitter spreken gebruikers van de app hun zorgen uit. Zij krijgen berichten als Foo en I should check my security. De organisatie heeft nog niet op de berichten gereageerd. (Update: reactie aan artikel toegevoegd)

Impact nog moeilijk in te schatten

De impact van de vermoedelijke hack is nog moeilijk in te schatten. In het meest gunstige geval hebben kwaadwillenden alleen toegang gekregen tot het systeem om pushberichten te sturen. In het ergste geval zijn de betaalgegevens en persoonlijke gegevens van iedereen die een abonnement heeft genomen om de races te kunnen kijken buitgemaakt.

Update zondag 13:00 uur: de organisatie zegt dat alleen het systeem voor pushberichten gehackt is. Er zijn geen persoonlijke- of betaalgegevens buitgemaakt.

Wat is ‘foo’?

De term ‘foo’ komt uit de wereld van ICT. Het wordt vaak gebruikt om een functie te testen en verschijnt vrijwel altijd in combinatie met het woord ‘bar’. Zie foo-bar als ping-pong. Foobar komt weer van het Amerikaanse FUBAR. Dat gebruiken militairen en is een afkorting die staat voor “Fucked Up Beyond All Recognition”. Technici geven met de term aan dat verdere pogingen een apparaat of onderdeel te repareren zinloos zijn. Hopelijk geldt dat niet voor de Formule 1-app. Zowel de Android- als iPhone-versie is getroffen. Dit artikel wordt aangevuld zodra meer bekend is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!