Zo krankzinnig snel verdient Apple zijn Europese miljardenboete weer terug

Apple Mark Hofman 4 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Apple heeft in Europa, wegens een monopolie in de App Store, een boete van 1,8 miljard euro gekregen. Maar dat bedrag heeft Cupertino zo weer bij elkaar gesprokkeld, toch?

De Europese Unie heeft Apple een boete gegeven nadat, onder andere, Spotify aan de bel trok vanwege oneerlijke concurrentie. Terecht, zo blijkt. Het Amerikaanse bedrijf van CEO Tim Cook krijgt een boete van 1,8 miljard dollar opgelegd.

Dat klinkt logischerwijs als veel geld. Sterker nog, dat is veel geld. Maar als we heel realistisch naar de situatie kijken, is het voor Apple dan ook echt een grote boete of praten we over wisselgeld?

Europese boete Apple is tik op de vingers

De Europese Commissie heeft Apple, vanwege misbruik van zijn macht binnen de App Store, een boete van 1,8 miljard dollar gegeven. Dat is voor mensen zoals jij en ik een bedrag waar we niet eens van kunnen dromen. Sterker nog, dat is voor menig bedrijf een bedrag waar men niet eens van mag dromen.

Voor Apple is dat echter allemaal anders. Het Amerikaanse bedrijf van CEO Tim Cook wist afgelopen kwartaal namelijk een omzet te draaien van 119,58 miljard dollar. Daarvan was 33,9 miljard dollar winst. Een krankzinnig bedrag als je erover nadenkt.

iPhone krijgt na 17 jaar meerdere App Store-concurrenten
De scherpe blik van Tim Cook. (Afbeelding: Brendan Smialowski/AFP)

Een winst van 33,9 miljard dollar per kwartaal betekent dat het bedrijf het volgende verdient:

  • Per maand: ongeveer $11,3 miljard
  • Per week: ongeveer $2,6 miljard
  • Per dag: ongeveer $313,218 miljoen
  • Per uur: ongeveer $13,051 miljoen
  • Per minuut: ongeveer $217,515 duizend (of $217,515.318 miljoen)
  • Per seconde: ongeveer $3,625 duizend (of $3,625.255 miljoen)

Om de Europese boete van 1,8 miljard dollar terug te verdienen, moet Apple dus ongeveer 5 dagen en 18 uur zwoegen. Iets meer dan een reguliere werkweek, dus.

Even terug, want waar gaat dit allemaal over?

Het bedrag lijkt dus best wel hoog, maar zal Apple financieel amper raken. Het is echter wel een tik op de vingers en dat is exact waar Spotify, een van de partijen die naar Brussel stapte, het om draait.

Hoe jij je muziek van Spotify (binnenkort) meeneemt naar Apple Music. Nieuwe AI-functie van Apple Music
(Afbeelding: Daniël Cañibano)

Zodra je via de App Store een app koopt of een abonnement afsluit, dan is de kans groot dat dit duurder is dan wanneer je dat bij de desbetreffende partij doet. Iets dat te maken heeft met de commissie die bepaalde bedrijven moeten betalen aan Apple.

Wat het Amerikaanse bedrijf echter niet doet is vertellen dat die prijzen lager liggen buiten de App Store om. Iets dat op het gebied van streamingdiensten oneerlijk is, aangezien Apple Music wel voor de daadwerkelijke prijs wordt verkocht. Want tja, Apple hoeft zelf geen commissie te betalen aan zichzelf.

Spotify vindt dat dus machtsmisbruik en de Europese Commissie vindt dat ook. Dat is de reden dat de boete is uitgedeeld en Apple binnenkort, iets minder dan zes dagen, voor nop werkt.

Apple TV+ volgt tactiek Netflix en Disney+, maar alleen in de VS

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen