Apple gaat voor een open App Store, maar haalt eerste succes alweer offline

Apps Jeroen Kraak 15 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Apple moet de App Store en de iPhone openstellen voor andere aanbieders en ontwikkelaars. Toch heeft het er moeite mee, want het eerste succes om Nintendo-games te spelen is meteen al offline gehaald door het bedrijf.

Terwijl Apple op de iPhone andere app-winkels moet toelaten, moet het ook meer aanbieders van apps toelaten in de eigen App Store. Dit alles omdat de Europese Unie flink druk uitoefent op het bedrijf.

Een van die apps die je vanaf nu in de App Store kunt vinden zijn emulators. Deze moeten echter wel aan een flink eisenpakket voldoen. De eerste succesvolle emulator deed dat niet en is dus alweer offline gehaald door Apple.

Apple haalt succesvolle Nintendo-emulator alweer uit de App Store

Emulators zijn bedoeld om oudere spellen op nieuwere apparaten te spelen. Een emulator bootst de hardware uit die tijd na, waardoor games weer speelbaar zijn. Zo kun je bijvoorbeeld Game Boy-spellen op je pc spelen.

Hartstikke mooi, maar vaak wel illegaal. In principe zou je er alleen games op mogen spelen die je zelf in bezit hebt. Veel mensen gebruiken een emulator echter om spellen te spelen die ze zelf niet hebben. Je zou het dan kunnen kwalificeren als piraterij. Nintendo strooit dan ook regelmatig met miljoenenclaims naar emulatormakers, omdat zij piraterij mogelijk maken.

iPhone App Store-concurrent eindelijk gelanceerd met de ideale Nintendo-emulator
De originele GBA4iOS-emulator. (Afbeelding: Riley Testut)

Sinds een korte tijd is het echter voor ontwikkelaars mogelijk om emulators in de App Store aan te bieden. Dit heeft weer te maken met Europese regels. Apple heeft wel flinke regels hieromtrent opgesteld.

Desondanks stond de iGBA-emulator een korte tijd in de App Store. Deze is echter door Apple offline gehaald omdat het regels omtrent spam en copyright overtrad. Een echt specifieke uitleg heeft Apple niet gegeven.

Een slechte kopie voor je iPhone

De iGBA-emulator is een kopie van de open-source GBA4iOS-emulator, die al een langere tijd buiten de App Store werd verspreid. Deze emulator wist echter in de top van de downloadlijsten te komen. Toch waren gebruikers niet blij. Ze noemden het een goedkope kopie die vol zat met advertenties.

Met de iGBA-emulator is het mogelijk om Nintendo Game Boy en Game Boy Advance-spellen te spelen op je iPhone van Apple. Het enige wat je hiervoor nog meer nodig had was een ROM. Een digitale kopie van een game.

De maker van de originele GBA4iOS, Riley Testut, was er dan ook niet over te spreken. “Ik heb niemand permissie gegeven om mijn app te gebruiken en nu staat die bovenin de toplijsten (ondanks volgepropt met ads en tracking). Zo blij dat App Review bestaat en klanten beschermt tegen kopieën als deze.”

Er is een alternatief

Diegene die de app dus online heeft gezet, heeft dus flink wat regels aan zijn laars gelapt. Niet alleen is de app gejat van de maker, het zit dus ook nog veel te vol met advertenties en tracking. Daarnaast kan het ook nog illegale games afspelen. Dus zowel de emulatormaker als Nintendo kunnen een verzoek hebben ingediend om de app offline te halen.

Toch is het mogelijk om alsnog een emulator op je iPhone, of ander Apple-apparaat te zetten. Sterker nog, dit is een verbeterde versie van de GBA4iOS-emulator. Dit is de zogenaamde Delta-emulator die eveneens gemaakt is door Riley Testut. Met deze is het mogelijk om behalve Game Boy Advance-spellen, ook NES, SNES, Nintendo DS en Nintendo 64-games te spelen. Hoe je dat precies doet, lees je hier.

Dit zijn de beste Nintendo Switch-games van 2024

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen