Sonos Ray krijgt concurrentie van HomePod als het aan dit Apple-patent ligt

Tech Jeroen Kraak 25 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

De HomePod ziet er al jaren ongeveer hetzelfde uit, maar dat gaat veranderen. Apple kiest voor een compleet ander ontwerp waardoor die zomaar kan concurreren met de Sonos Beam.

Sonos en Apple concurreren al jaren met elkaar op het gebied van speakers. Het is dan ook een lastige keuze als je een slimme speaker zoekt. Ga je voor de Sonos Era 100/300, of toch voor de HomePod?

Binnenkort kan die keuze nog lastiger worden. Apple heeft een patentaanvraag ingediend voor een nieuwe speaker die meer lijkt op een soundbar dan op de huidige cilindervormige HomePod. Gaat het bedrijf dus Sonos aanvallen op een andere markt?

Is het een HomePod of een Sonos Ray?

Als we naar de tekening van het Apple-patent kijken (via AppleInsider), zien we dat de speaker langer en dunner is. Bovendien lijkt het meer op een horizontale uitvoering dan een verticale. Het doet meteen denken aan een soundbar, maar dan iets korter dan bijvoorbeeld de Sonos Ray.

In het midden van de nieuwe speaker lijkt een rond scherm te zijn. Dit doet denken aan de ronde bovenkant van de huidige HomePod. Waarschijnlijk kun je hiermee de speaker bedienen via simpele knoppen en geeft het ook een mooi visueel effect.

https://appleinsider.com/articles/24/04/23/apples-next-homepod-could-be-a-desktop-or-tv-sound-bar
Het nieuwe patent. (Afbeelding: AppleInsider)

Apple houdt de details nog geheim. Bij de patentaanvraag gebruikt het de generieke naam ‘Audio Speaker System’. Toch bevestigt het ontwerp geruchten die al langer de ronde doen over de toekomst van de HomePod.

De Apple TV en HomePod in één gadget

Er zijn al langer geruchten dat Apple werkt aan een gadget die een HomePod en Apple TV combineert. Dit ontwerp past daar goed bij, omdat het ideaal lijkt om onder een televisie te plaatsen. Dat betekent meteen concurrentie voor Sonos. Naast de Era 100/300 kan de nieuwe HomePod ook een alternatief zijn voor de Ray.

Dit wordt versterkt door de aanwezigheid van een aantal mysterieuze poorten op de tekening. Mogelijk is een daarvan voor een HDMI-poort, wat weer lijkt te passen bij eerdere geruchten. Deze poorten ontbreken op de huidige HomePod.

Dit lost ook meteen een ander probleem op van de huidige HomePod. Het lijkt hiermee mogelijk dat je andere apparaten kunt aansluiten op de speaker. Tot nu toe was het alleen mogelijk om geluid af te spelen via AirPlay of Siri.

Het is echter slechts een patent, dus het is nog niet zeker of Apple deze richting opgaat. Toch geeft het wel inzicht in waar het bedrijf over nadenkt. Sonos zal waarschijnlijk niet al te blij zijn met nog meer concurrentie voor zijn producten.

Nieuwe Sonos-app doet wat Spotify al jaren geleden had moeten doen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen